


Postelein



Postelein is een redelijk onbekende 'vergeten' groente. Jammer, want de verfijnde, scherpe, lichtzure smaak van postelein past in tal van gerechten. Er zijn 2 soorten: zomerpostelein en winterpostelein. Postelein heeft heldergroene, kleine, ruitvormige blaadjes. De steeltjes zijn dik, vlezig en soms wat roze zijn aan de onderkant. Oorspronkelijk komt postelein uit het verre oosten.
Bereiden & bewaren
- Bereiden
- Bewaren
Behandel postelein altijd voorzichtig. De blaadjes kneuzen snel en verliezen dan hun knapperigheid.
Haal bosjes postelein pas los als je de worteltjes eraf hebt gesneden. Was postelein voorzichtig in ruim koud water en laat het goed uitlekken.
Winterpostelein is vooral geschikt om (rauw) verwerkt te worden in stamppot en salades.
Zomerpostelein is vooral geschikt om te koken. Zomerpostelein is wat forser van structuur, de blaadjes en stengels zijn vleziger.
Bereidingstijden
Koken: ca. 5 minuten
Roerbakken: 3 - 5 minuten
Magnetron: 5 - 7 minuten
Smoren: ca. 10 minuten
Stomen: ca. 10 minuten
Informatie
Portiegrootte
Teelt
Tip
Postelein smaak
Recepten met Postelein
Meer recepten
Winterposteleinsalade
200gr groenten p.p. & 100gr fruit p.p.

Geroerbakte postelein met gember en doperwtjes
275gr groenten p.p.
Voedingswaarden
Deze voedingswaarden gelden voor het onbewerkte product. Bekijk alles voor alle waarden en bereidingswijzen.
Bekijk allesSoort | Per 100gr |
---|---|
Energie | 54 kj (13 kcal) |
Vet totaal | 0 gr |
waarvan verzadigd | 0 gr |
waarvan onverzadigd | 0 gr |
Koolhydraten | 1 gr |
waarvan suikers | 1 gr |
Voedingsvezel | 2.5 gr |
Eiwit | 1 gr |
Zout | 0.08 mg |
Retinol act. equivalent | 325 mcg |
Vitamine B1 | 0.06 mg |
Vitamine B2 | 0.04 mg |
Nicotinezuur | 0.2 mg |
Vitamine B6 | 0.03 mg |
Folaat equivalenten | 124.5 mcg |
Vitamine C | 4 mg |
Verkrijgbaarheid
Uit Nederland
j
jan
f
feb
m
mrt
a
apr
m
mei
j
jun
j
jul
a
aug
s
sep
o
okt
n
nov
d
dec
Uit het buitenland
j
jan
f
feb
m
mrt
a
apr
m
mei
j
jun
j
jul
a
aug
s
sep
o
okt
n
nov
d
dec