Avocado gladde schil

De avocado is een populaire vrucht. Het vruchtvlees is zeer vet (20-30% vet). De avocado bevat veel onverzadigd vet, goed voor hart- en bloedvaten. De vrucht is ook rijk bron aan kalium, goed voor de bloeddruk. Ook het vezelgehalte is hoog (8-10 gram per vrucht). Dat is weer goed voor de werking van de darmen.

OOK WEL GENOEMD:

avocado gladde schil
avocado
Ga naar:

Informatie

Avocado gladde schil kopen

Een rijpe avocado voelt bij lichte vingerdruk rond de steelaanzet zacht aan.

Portiegrootte

½ avocado: 90 gram
1 avocado: 180 gram


Teelt

De avocado, ook wel advocaatpeer genoemd, is een groene vrucht die groeit aan de advocaatboom.

De naam avocado komt uit het Nahuatl, de taal van de oorspronkelijke bewoners van Mexico: de Azteken, Tolteken en Nahua. Daar betekende het woord ook ‘teelbal’.

De schil is relatief hard, donkergroen (soms tot zwart) en licht geribbeld. Binnenin bevindt zich een relatief grote, ronde pit. De pit verwijder je voor gebruik. De vrucht kan ongeveer een vuistgroot zijn.

Er zijn verschillende soorten avocado’s. De Hass avocado met zwarte schil wordt door liefhebbers als het lekkerste gezien.

Avocado’s worden van mei tot december geïmporteerd uit Afrika en Zuid-Amerika. Van september tot mei komen ze uit Israël. Ze zijn dus jaarrond verkrijgbaar.

Tip

Een halve avocado weegt ongeveer 90 gram. Dat heerlijke voorafje levert dus bijna de helft van je dagelijkse portie fruit!

Avocado kun je ook bakken in de pan! Op deze manier haal je de nootachtige smaak naar boven.

Avocado gladde schil smaak

De rijpe avocado heeft geelgroen vruchtvlees met een licht nootachtige smaak. De rijpe avocado is zacht als boter.

Zo kun je avocado gebruiken:

  • Halveren, iets uithollen en vullen met garnalen- of kipsalade. 
  • Pureren, vermengen met gehakte ui en tuinkruiden als broodbeleg.
  • Als voorgerecht, besprenkel een halve avocado met citroensap en versgemalen peper.
  • In fruitsalade met banaan, peer en sinaasappel. 
  • In groentesalade met paprika, tomaat en maïs.
  • In soep: roer avocadopuree door de bouillon (met minder zout). 
  • Guacamole van maken (pureren, mengen met knoflook, cayennepeper en citroensap).

Recepten

Meer recepten

Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec