Broccoli

Broccoli is een populaire groente die verwant is aan bloemkool, ze zijn beide herkenbaar aan hun bloemknoppen. Broccoli bestaat uit kleine groene bloemknoppen met dikke stelen, beide kun je eten. De smaak lijkt op die van bloemkool, maar is fijner en pittiger. Rauwe broccoli is rijk aan vitamine C en vezels.

OOK WEL GENOEMD:

Broccoli
Kool
Ga naar:

Informatie

Portiegrootte

Portiegrootte

Broccoli kopen

Broccoli moet bij aankoop een vaste structuur hebben én een diepgroene kleur. Koop geen broccoli die al geel begint te worden.

Zelf broccoli kweken

Zorg voor een warm en vochthoudend stukje grond waar eerder nog geen andere koolsoorten hebben gestaan. Ook moet je de grond voor gebruik even bemesten. Wil je meer weten over hoe je je eigen broccoli kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje. 

Hoeveel weegt broccoli?

Rauw
Struik ('vuil') s/m/l: 360/430/500 gram
Struik (schoongemaakt) s/m/l: 198/236/275 gram 
Groentelepel: 45 gram 

Gekookt of diepvries gekookt
Groentelepel: 50 gram
Eetlepel: 30 gram


Teelt

Broccoli is een populaire groente die verwant is aan bloemkool, maar er zijn verschillen en dat is niet alleen de kleur. Ze zijn beide herkenbaar aan hun bloemknoppen.

Van broccoli worden de nog gesloten bloemknoppen gegeten, van bloemkool zijn het de aanlegsels van de bloemknoppen die we eten.

Verder is broccoli kleiner dan bloemkool en is de structuur ook losser.

Broccoli bestaat uit kleine groene bloemknoppen met dikke stelen, beide kun je eten.

Filmpje: Kool verbouwen in je eigen moestuin.

Tip

Reken ongeveer 350 gram broccoli per persoon voor 250 gram op je bord.

Broccoli smaak

Broccoli is knapperig en fris. De smaak lijkt op die van bloemkool, maar dan fijner en pittiger.

Broccoli kun je zo gebruiken:

  • Roerbakken met ui en champignons.
  • In volkorenpasta met kip en pesto.
  • Blancheren en verwerken in een salade met hardgekookt ei en tomaat.
  • Gepureerd toevoegen aan bouillon (met minder zout) voor een heerlijke soep.
  • Serveren met gesmolten oude 30+ kaas. 
  • Verwerken in een broccoli-kaastaart. 
  • Rauw in salades. 
  • Als vulling van een omelet. 
  • De stronkjes in reepjes gesneden en kort gekookt met een dipsaus.

Consumptiecijfers

Broccoli staat op plek 6 in de top 10 meest gegeten groentesoorten.

Recepten met broccoli

Meer recepten

Voedingswaarden broccoli

Broccoli gekookt
Broccoli rauw
Broccoli gekookt met zout (920+)
Broccoli à la creme fraiche diepvries ( 6384 )
Algemeen
Energie
kj
112
Energie
kcal
27
Eiwit
gr
3.9
Eiwit plantaardig
gr
3.9
Koolhydraten
gr
0.8
Vitaminen
Retinol
mcg
0
Retinol act. equivalent
mcg
58
Vitamine D
mcg
0
Vitamine E
mg
2.5
Vitamine B1
mg
0.05
Mineralen
Zout toegevoegd
mg
0
Natrium
mg
5
Zout
mg
0.01
Calcium
mg
33
Fosfor
mg
97
Gegevens per 100gr/ml, Bron: NEVO
Toon meer

Verkrijgbaarheid broccoli

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec