Druiven

Druiven zijn ronde tot ovale vruchten. Ze groeien in trossen aan een wijnstok. Bijna 90% van de totale druivenoogst is bestemd voor het maken van wijn. Wijndruiven zijn niet zo geschikt om te eten. Tafeldruiven wel omdat ze veel zoeter zijn. Er zijn blauwe en ‘witte’ druiven. Er zijn ook soorten zonder pit.

OOK WEL GENOEMD:

Druif
Druiven
Ga naar:

Informatie

Druiven kopen

De druiven moeten gaaf en fris zijn. Let er ook op dat de steeltjes niet verdroogd zijn.

Portiegrootte

Per stuk: 5 gram
Handje zonder/met pit: 48/50 gram 
Trosje klein/middel (zonder pit en steeltjes): 59/119 gram
Trosje klein/middel (met pit en steeltjes): 62/125 gram
Bakje (zonder pit en steeltjes): 475 gram 
Bakje (met pit en steeltjes): 500 gram 


Teelt

Druiven zijn de ronde tot ovale vruchten van de wijnstok waar zij in trossen aan groeien.

Deze zoete vruchten groeien in ons land in kleine hoeveelheden in kassen. Verder komen ze onder andere uit Chili, Griekenland en Italië.

Bijna 90% van de totale druivenoogst op de wereld is bestemd voor het maken van wijn.

Er zijn blauwe en ‘witte’ (eigenlijk geelgroene) druiven. Tegenwoordig zijn er ook veel soorten die zonder pit worden gekweekt, zoals de Thompson Seedless en de Sultana.

Filmpje: Druiventeelt en druiventeler in het Westland.

Er zijn in ons land bijna geen druiventelers meer, maar Dolores weet er in het Westland toch nog één te vinden. Het is zelfs de grootste productiekas voor tafeldruiven ter wereld!

Tip

Een trosje druiven weegt al snel 125 gram, dat telt al mee voor 1 stuk fruit. Reken voor 4 personen een bak van 500 gram druiven. Voor kinderen is een trosje druiven perfect voor in de lunchbox: lekker gezond snoep!

Druiven smaak

Druiven zijn zoet, knapperig en fris.

Je kunt druiven zo uit het vuistje eten, maar zo kun je ze ook gebruiken:

  • Met verse geitenkaas of zuivelspread op brood.
  • Meestoven met (mager) vlees.
  • In een smoothie.
  • In een fruitsalade met bijvoorbeeld appel of met frisée sla, verse geitenkaas en ongezouten (wal)noten.
  • Als garnering bij allerlei hartige en zoete gerechten.
  • In jam. 
  • In (zilvervlies)rijstgerechten samen met kip en groenten.

Consumptiecijfers

Druiven staat op plek 6 in de top 10 van de meest gegeten soorten fruit.

Recepten met druiven

Meer recepten

Voedingswaarden druiven

Druiven met schil gem
Druiven blauwe met schil
Druiven witte met schil
Algemeen
Energie
kj
331
Energie
kcal
78
Eiwit
gr
0.6
Eiwit plantaardig
gr
0.6
Koolhydraten
gr
16.8
Vitaminen
Retinol
mcg
0
Retinol act. equivalent
mcg
2
Vitamine D
mcg
0
Vitamine E
mg
0.3
Vitamine B1
mg
0.04
Mineralen
Zout toegevoegd
mg
0
Natrium
mg
3
Zout
mg
0.01
Calcium
mg
17
Fosfor
mg
25
Gegevens per 100gr/ml, Bron: NEVO
Toon meer

Verkrijgbaarheid druiven

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec