Groene asperges

Groene asperges zijn de scheuten aan de wortel van de aspergeplant. In tegenstelling tot witte asperges, groeit de groene variant juist in het licht. De smaak is daardoor wat sterker en kruidiger dan die van witte asperges. Groene asperges hoef je niet te schillen en zijn erg lekker om te wokken of in de salade te verwerken. Asperges bevatten veel voedingsvezels en zijn dus heel goed voor je spijsvertering.
Ga naar:

Informatie

Portiegrootte

Portiegrootte

Groene asperges seizoen

Asperges zijn echte seizoensgroenten. De eerste asperges worden eind februari of begin maart geoogst, afhankelijk van de temperaturen dat jaar. Het traditionele aspergeseizoen loopt van half april tot 24 juni. Hierna wordt de plant met rust gelaten om deze tijd te geven om te groeien.

Groene asperges kopen

Let erop dat de kopjes van groene asperges gesloten zijn en een blanke kleur hebben. Ook mag het snijvlak van de stengel niet verkleurd zijn en horen de uiteinden er vers en glad uit te zien. Asperges kunnen verzuren en verkleuren. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.

Zelf (groene) asperges kweken

Voordat je begint met het kweken van je eigen asperges, is het goed te weten dat het totale groeiproces, van het zaadje tot de eerste verse asperge, wel twee jaar duurt. Wil je het proberen? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje. 

Hoeveel weegt een groene asperge?

Rauw
Per stuk: 20 gram


Aspergeteelt

Groene asperges worden in ons land op kleine schaal geteeld (ca. 4 hectare). Asperges worden voornamelijk geteeld in Noord-Limburg en Noord-Brabant. In dit filmpje van Stadstuinieren zie je hoe groene asperges groeien. 

Tip

Leg groene asperges tot het moment van koken in een bakje met water, zo blijven ze sappig.

Groene asperges smaak

Groene asperges hebben een sterkere en kruidigere smaak dan witte asperges. Ze zijn erg lekker om te wokken of te verwerken in een salade. Ook smaken groene asperges heel goed bij vis en Aziatische gerechten.

Groene asperges bewaren

Ook bij groene asperges geldt; hoe verser, hoe lekkerder.

Groene asperges bewaar je het best in een open plastic zak in de koelkast. Ze blijven dan een paar dagen goed. Het beste is om de onderkant van de groene en paarse asperges wel nat te houden. Je kunt ze ook invriezen, zowel geblancheerd als niet-geblancheerd. Geblancheerde groene asperges zijn wel wat langer houdbaar, ongeveer een jaar na invriezen.

Groene asperges bereiden

Groene asperges hoef je niet te schillen. Kook de asperges in ruim water met wat zout. Hoe lang je groene asperges moet koken en is afhankelijk van hun dikte en persoonlijke voorkeur. In 2-3 minuten zijn de groene asperges beetgaar. Heb je ze liever zacht? Hou dan een kooktijd 5-6 minuten aan.

 Je kunt groene asperges ook wokken, frituren of grillen, dan hoef je ze niet eerst te koken/blancheren. Doe dit ongeveer 3 tot 5 minuten.

Recepten met groene asperges

Meer recepten

Verkrijgbaarheid groene asperges

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec