Kersen

Kersen behoren tot de steenvruchten, net als pruimen. Ze zijn familie van de roosachtigen. De smaak kan zowel zoet als zuur zijn. In België wordt de zoete kers ‘kers’ genoemd en de zure kers ‘kriek’. Zoete kersenrassen zijn er in verschillende kleuren, zoals zwartpurper, helderrood, geel met een rode blos en oranjegeel.

OOK WEL GENOEMD:

Kersen
kers
Ga naar:

Informatie

Kersen kopen

Kersen zijn kwetsbaarder dan andere zogenaamde steenvruchten, zoals pruimen. Koop glanzende en stevige vruchten met een mooie kleur en zonder beschadigingen.

Portiegrootte

Stuks: 3 gram
Handje: 20 gram
Schaaltje: 200 gram


Teelt

Kersen behoren, net als pruimen, tot de steenvruchten. Ze zijn familie van de roosachtigen.

Het vruchtvlees bevat een steenachtige pit. De kleur kan variëren van geel en rood tot bijna paarsrood.

Zoete kersenrassen zijn er in verschillende kleuren, zoals zwartpurper, helderrood, geel met een rode blos en oranjegeel.

Tegenwoordig zijn het vooral geïmporteerde kersen die in ons land verkrijgbaar zijn. Griekenland is een belangrijk aanvoerland.

Nederlandse kersen van hoogkwalitatieve rassen worden veelal in de Betuwe geteeld, buiten onder vogelwerende netten. In de lente en zomer zijn zij kersvers verkrijgbaar.

Tip

Kersen zijn niet alleen leuk als oorbellen. Het is een traktatie die flink meetelt voor de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid fruit van 200 gram! Reken per persoon op 125 gram kersen voor 1 portie fruit. Geniet ervan, want deze traktatie is er maar kort.

Kersen smaak

Er zijn verschillende soorten kersen. Niet alleen de kleur, maar ook de smaak kan variëren. De smaak kan zowel zoet als zuur zijn. In België wordt de zoete kers ‘kers’ genoemd en de zure kers ‘kriek’.

De zoete kers wordt voornamelijk zo uit de hand gegeten.

Zure kersen worden voor verwerking gebruikt bijvoorbeeld in dranken, zoals bier. In Amerika gebruiken ze vooral zure kersen, vooral voor cherry pies (kersentaart), cobblers (compote met deegdeksel), jam en muffins.

Kersen zijn heerlijk uit het vuistje, maar je kunt ze ook gebruiken:

  • Ontpit in stoofschotels.
  • Als warme saus bij kip of wild.
  • In een vruchtensalade.
  • Gebakken met ananas en peer, met sorbetijs erbij.
  • In jam.
  • Drogen in de oven.
  • Zure kersen voor in pastei.

Recepten

Meer recepten

Voedingswaarden

Kersen
Kersen op siroop blik/glas
Algemeen
Energie
kj
228
Energie
kcal
54
Eiwit
gr
0.9
Eiwit plantaardig
gr
0.9
Koolhydraten
gr
11.5
Vitaminen
Retinol
mcg
0
Retinol act. equivalent
mcg
6
Vitamine D
mcg
0
Vitamine E
mg
0.1
Vitamine B1
mg
0.02
Mineralen
Zout toegevoegd
mg
0
Natrium
mg
1
Zout
mg
0
Calcium
mg
20
Fosfor
mg
21
Gegevens per 100gr/ml, Bron: NEVO
Toon meer

Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec