Maïs

Maïs is eigenlijk geen groente, maar een graangewas. We eten alleen de suikermaïs, met zijn zoete, gele korrels. In Nederland wordt deze al ruim 30 jaar geteeld. Suikermaïs staat volop in de belangstelling en wordt steeds meer gegeten. Naast de welbekende gele kleur bestaan er ook donkerrode, witte, blauwe, violette en zwarte soorten.

OOK WEL GENOEMD:

Mais
Ga naar:

Informatie

Portiegrootte

Portiegrootte

Maïs kopen en bewaren

Verse suikermaïs is tegenwoordig het hele jaar door te koop. Tussen juli en half oktober komt de maïs uit Nederland, en de rest van het jaar wordt het geïmporteerd uit o.a. Senegal, Marokko en de Verenigde Staten.  

Als je maïs gaat kopen, let er dan op dat de korrels niet uitgedroogd zijn. Dit geeft aan dat de maïs oud is en niet meer zo lekker zoet smaakt. De kleur van de maïs moet mooi heldergeel zijn, na het koken wordt dit donkergeel.

Koop dus kolven met mooie heldergele korrels. Zijn de kolven bedekt met bladeren, trek ze dan voorzichtig iets opzij om de kleur van de korrels te checken. Kijk dan meteen oven onder de bladeren of er geen schimmel zit. De lange witte draden zijn geen schimmel, die horen erbij.

Daarnaast vindt je vaak in de supermarkt vacuüm ingesealde maïskolven, meestal per twee verpakt. Deze moet je gewoonlijk nog 8-10 minuten koken.

Zelf maïs kweken

Kies bij het kweken van maïs voor een humusrijke grond die losgemaakt is en waar veel zonlicht valt. Zaai zo’n drie zaadjes vijf centimeter diep de grond in en laat er steeds vijftien centimeter tussen. Wil je meer weten over hoe je je eigen maïs kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje. 

Hoeveel weegt maïs?

1 opscheplepel = 30 gram
1 eetlepel = 12 gram


Tip

Een maiskolf weegt ongeveer 225 gram. Dit kan oplopen tot wel 350 gram midden in de zomer! Zo knabbel je wel heel snel 250 gram groenten bij elkaar.

Maïs smaak

Bij suikermaïs worden de suikers niet omgezet in zetmeel, daarom smaakt het zo heerlijk zoet. Je kunt maïs op verschillende manieren gebruiken, bijvoorbeeld in een salade, op de grill of in combinatie met andere groenten bij een hoofdgerecht.

Consumptiecijfers

In Amerika is maïs al langer populair, maar ook in ons land wint deze relatief nieuwe groente aan populariteit. De laatste jaren is in Nederland de consumptie van suikermaïs verdubbeld.

Recepten met maïs

Meer recepten

Voedingswaarden maïs

Mais suiker- gekookt
Mais blik/glas
Mais suiker- gekookt met zout (57+)
Mais. rauw
Algemeen
Energie
kj
312
Energie
kcal
74
Eiwit
gr
2.5
Eiwit plantaardig
gr
2.5
Koolhydraten
gr
11.6
Vitaminen
Retinol
mcg
0
Retinol act. equivalent
mcg
3
Vitamine D
mcg
0
Vitamine E
mg
0.9
Vitamine B1
mg
0.12
Mineralen
Zout toegevoegd
mg
0
Natrium
mg
1
Zout
mg
0
Calcium
mg
11
Fosfor
mg
100
Gegevens per 100gr/ml, Bron: NEVO
Toon meer

Verkrijgbaarheid maïs

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec