Munt

Dit kruid is bekend en geliefd vanwege de frisse smaak. Munt groeit van oorsprong in landen rond de Middellandse zee. Tegenwoordig wordt munt in topkwaliteit gekweekt in Nederlandse kassen. De verse blaadjes zijn lekker bij fruit en groentegerechten. De naam komt van de nimf Mentha. Zij werd bemind door Pluto en veranderd in munt door de jaloerse Proserpina.

OOK WEL GENOEMD:

Munt
Ga naar:

Informatie

Munt kopen

De blaadjes moeten fris en groen zijn, zonder gele randen.

Portiegrootte

Zakje: 40 gram
Pot: afhankelijk van formaat.


Teelt

Munt is een vaste plant uit de lipbloemenfamilie (Latijnse naam: Lamiaceae).

De plant heeft sterk geurende stoffen, zoals menthol. Menthol wordt niet alleen in thee of snoep gebruikt, maar ook in tandpasta.

Er is ook muntolie verkrijgbaar, dit wordt gewonnen uit pepermunt en aarmunt.

Bij de groenteboer of supermarkt wordt meestal aarmunt (groene munt) verkocht.

Filmpje: Kruiden verbouwen in je moestuin (waaronder munt).

Tip

Een paar blaadjes munt bij een salade of een steeltje munt in je thee, is een goed begin van je dagelijkse portie groenten!

Munt smaak

De blaadjes bevatten menthol, waardoor het de typische muntsmaak krijgt.

Munt is heerlijk als muntthee: voeg wat takjes munt toe aan een pot kokend water en je krijgt een heerlijke pot muntthee.

Munt kun je ook zo gebruiken:

  • In salades, bijvoorbeeld met sperziebonen en verse aardbeien.
  • Bij gebakken fruit en sorbetijs.
  • In een stoofschotel van lamsvlees en abrikozen.
  • In een dipsaus met komkommer, magere kwark en knoflook.
  • In yoghurtmunt saus bij Indiase gerechten en mager rundergehakt.
  • In komkommersoep.
  • Als garnering van desserts.
  • In (Engelse) muntsaus.

Recepten

Meer recepten

Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec