Paarse spitskool

Paarse spitskool is een mix tussen spitskool en rode kool. De groente heeft een zachte, licht zoete smaak. De vorm kan meer of minder spits zijn, afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht tijdens het groeiproces. Dit heeft geen invloed op de kwaliteit en smaak.

OOK WEL GENOEMD:

violetti
spitskool
paarse spitskool
Ga naar:

Informatie

Paarse spitskool kopen

De spitskool moet lekker knapperig aanvoelen en violet van kleur zijn.

Paarse spitskool bewaren

Paarse spitskool kun je een aantal weken in de koelkast bewaren. Op de fruitschaal kan eventueel ook, paarse spitskool is dan wel korter houdbaar.Panklare (voorgesneden) paarse spitskool bewaar je afgedekt met vershoudfolie een paar dagen in de koelkast.

Verse paarse spitskool kun je na blancheren (2-4 minuten) tot 12 maanden in de diepvries bewaren.Gare paarse spitskool kun je 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren in een afgesloten bewaarbakje.

Hoe weet je of verse paarse spitskool niet goed meer is? De kool is dan beschimmeld of gaat verkleuren. Dit bederf herken je door te ruiken of goed te kijken.

Paarse spitskool schoonmaken en bereiden

Was de paarse spitskool met ruim water. Snijd de paarse spitskool in de lengte door. Verwijder eventueel de buitenste bladeren en snijd de stronk eruit. Daarna kun je paarse spitskool in reepjes snijden en verder bereiden.

Bewaartijden paarse spitskool

Rauwe paarse spitskool
Koelkast: 2-4 weken
Fruitschaal: 1-2 weken
Diepvries: 12 maanden

Gekookte paarse spitskool
Koelkast: 2 dagen
Diepvries: 3 maanden

Bereidingstijden paarse spitskool

Koken: 10 - 15 minuten
Roerbakken: 7 - 10 minuten
Magnetron: 7 - 12 minuten
Smoren: ca. 15 minuten
Stomen: 15 - 20 minuten

Hoeveel gram is een portie paarse spitskool? 

Gekookt
Opscheplepel: 45 gram
Eetlepel: 25 gram

Rauw
Opscheplepel: 25 gram
Eetlepel: 15 gram
Per stuk s/m/l (vuil gewicht): 300-400/800/1100 gram


Teelt

Paarse spitskool is een mix tussen spitskool en rode kool en wordt in Nederland en Portugal geteeld. Paarse spitskool is het jaar rond verkrijgbaar. In Nederlands is paarse spitskool van juni t/m maart in het seizoen. In Portugal wordt de paarse spitskool van januari tot mei geoogst.

Tip

Voor 150 gram paarse spitskool heb je ongeveer 250 gram spitskool per persoon nodig.

Spitskool smaak

Paarse spitskool heeft een zachte, licht zoete smaak. Paarse spitskool is een goede basis voor een salade en heeft een snelle bereidingstijd. Paarse spitskool kun je zo gebruiken:

  • Als currygerecht met knoflook, champignons en kerriepoeder.
  • Als wokgerecht met kippendij, balsamicoazijn, salie en peper.
  • Als wokgerecht met rode ui en pijnboompitjes.
  • Als salade met appel, ongezouten noten en verse geitenkaas.  
  • Als salade met avocado, peer en verse geitenkaas.
  • Als salade met rucola, gerookte zalm, tomaat en avocado.
  • Als ovenschotel met appel, mager rundergehakt en licht gebruinde aardappelschijfjes.
  • Gegrild uit de oven.
  • Kort gekookt en als plak gebakken in wat olijfolie.
  • Van de barbecue.
  • In zijn geheel gevuld met mager rundergehakt, knoflook, rozemarijn, lente-ui en 30+ kaas (kan ook op de bbq).
  • In talloze andere verse salades (met wortel, appel, augurk etc.).
  • In een stamppot.
  • Als zoetzure topping op een gebakken tartaartje.

Recepten

Meer recepten

Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec