Rabarber

Rabarber is een plant uit de duizendknoopfamilie. Deze grote, struikachtige plant heeft prachtig rode, groene, groen-rode of karmijnrode lange stelen en grote donkergroene bladen. Van deze friszure groente wordt bijna altijd een compote of een zoet nagerecht gemaakt. Hierdoor lijkt het meer op fruit dan op groente. Toch is het écht een groente.

OOK WEL GENOEMD:

Rabarber
Ga naar:

Informatie

Rabarber kopen

Rabarber is vers als de stelen hard en stevig aanvoelen.

Er zijn verschillende soorten rabarber. Je hebt ze met geheel groene, met groenrode en met rode stelen.

Groene stelen zijn zuurder dan rode, maar ze zijn niet 'onrijp'. Groene stelen zullen door bewaren dus ook nooit rood worden.

Portiegrootte

Rauw
Per bos (vuil): 1000 gram
Per bos (schoon): 850 gram

Als moes
Opscheplepel: 60 gram
Eetlepel: 30 gram
Schaaltje 200 gram


Teelt

Filmpje: Zo wordt Hollandse rabarber geteeld.

Tip

Een portie rabarbercompote bij de warme maaltijd krikt de groenteconsumptie weer lekker op. Reken 200 gram per persoon, voor 100 gram compote op het bord.

Rabarber smaak 

Rabarber heeft een friszure smaak.

Er zijn verschillende soorten rabarber. Je hebt ze met geheel groene, met groenrode en met rode stelen.

Groene stelen zijn zuurder dan rode, maar ze zijn niet 'onrijp'. Groene stelen zullen door bewaren dus ook nooit rood worden.

Van deze groente wordt bijna altijd een compote of een zoet nagerecht gemaakt. Door de manier waarop we het bereiden lijkt het meer op fruit dan op groente. Toch is het echt een groente.

Rabarber kun je zo gebruiken:

  • Magere of halfvolle yoghurt.
  • Op volkorenbrood met een laagje magere kwark.
  • Als nagerecht op een laagje lange vingers met een bolletje sorbetijs.
  • Met een kop van stijfgeklopt eiwit in de oven even bruin laten worden.
  • In compote.
  • In taarten of gebak, eventueel in combinatie met andere fruit.
  • In sorbet.
  • Bij stoofschotels met eend, lams- of varkensvlees.
  • In sauzen bij vette vis (bijvoorbeeld makreel).

Moet ik krijt toevoegen aan rabarber?
In rabarber bevindt zich oxaalzuur. Deze stof bindt met calcium. Dat betekent dat je opname van calcium hierdoor vermindert. Om die reden deden ze vroeger wat krijt bij rabarber. Inmiddels is bekend dat oxaalzuur bij een gevarieerde voeding helemaal geen kwaad kan. Krijt toevoegen is dus echt niet nodig.

Recepten

Meer recepten

Voedingswaarden

Rabarber rauw
Rabarbermoes met suiker
Algemeen
Energie
kj
97
Energie
kcal
23
Eiwit
gr
1
Eiwit plantaardig
gr
1
Koolhydraten
gr
2
Vitaminen
Retinol
mcg
0
Retinol act. equivalent
mcg
5
Vitamine D
mcg
0
Vitamine E
mg
0.2
Vitamine B1
mg
0.05
Mineralen
Zout toegevoegd
mg
0
Natrium
mg
5
Zout
mg
0.01
Calcium
mg
40
Fosfor
mg
30
Gegevens per 100gr/ml, Bron: NEVO
Toon meer

Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec