Rode bieten

Bieten (kroten) zijn donkerrode knollen met groen blad met rode nerf. Er zijn zomer- en winterbieten. De rode biet is al rond de 16e eeuw ontdekt als voedzame en lekkere groente. De rode kleur die bieten hebben komt door de natuurlijke kleurstof betanine die erin zit.

OOK WEL GENOEMD:

Biet
Rode bieten
Bieten
Rode biet
Ga naar:

Informatie

Portiegrootte

Portiegrootte

Rode bieten kopen en bewaren 

Rauwe bieten moeten bij aankoop stevig aanvoelen.

Zelf rode bieten kweken

Wil je rode bieten in je eigen moestuin kweken, bemest de grond dan weken voordat je met zaaien begint. Begin met zaaien vanaf april, als de buitentemperatuur ongeveer 15 graden is. Wil je meer weten over hoe je je eigen bieten kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje. 

Hoeveel wegen rode bieten?

Gekookt
Opscheplepel: 50 gram
Eetlepel: 30 gram
Schaaltje: 130 gram 

Rauw
Per stuk m/l (vuil gewicht): 85/200 gram
Per stuk m/l (schoon gewicht): 68/160 gram


Teelt

De rode biet is al ergens in de 16e eeuw ontdekt als een voedzame en lekkere groente.

Er zijn zomer- en winterbieten. In de winterperiode van oktober tot april komen winterbieten in de handel. Winterbieten zijn grote, ronde bieten zonder loof.

In de zomermaanden van ongeveer mei tot september zijn Hollandse zomerbieten of bosbieten verkrijgbaar. De zomerbieten zijn veel kleiner dan de winterbieten en komen in bosjes gebonden met het groene loof eraan in de handel.

We zetten de verkrijgbaarheid nog even op een rijtje.
Winterbieten: van oktober tot en met april.
Zomerbieten: van mei tot en met september.
Bietjes uit glas/blik: het hele jaar verkrijgbaar.

Tip

Voor gekookte bietjes geldt wat je weegt is wat je krijgt. Een portie van 250 gram is dus echt je dagelijkse 250 gram groente! Reken 100 gram bieten per persoon als lunchsalade of als lekker bijgerecht.

Rode bieten smaak

Bieten hebben een fris, zoetig en typisch aardse smaak.

Bieten zijn een aanrader in combinatie met bulgur, verse geitenkaas en linzen, maar zo kun je ze ook gebruiken:

  • Koken, afkoelen en in blokjes als salade met bijvoorbeeld aardappel en appel of augurk.
  • Lekker bij haring.
  • In stamppot.
  • Als rauwkostsalade met b.v. appel en ui.
  • Stoven met b.v. ui en azijn.
  • In soep met een scheutje kookroom (light).

Recepten met rode bieten

Meer recepten

Voedingswaarden rode bieten

Biet rode rauw
Biet rode gekookt
Biet rode zoetzuur Na- glas
Biet rode zoetzuur glas
Bieten gekookt met zout (958+)
Algemeen
Energie
kj
158
Energie
kcal
38
Eiwit
gr
1.7
Eiwit plantaardig
gr
1.7
Koolhydraten
gr
6
Vitaminen
Retinol
mcg
0
Retinol act. equivalent
mcg
1
Vitamine D
mcg
0
Vitamine E
mg
0.1
Vitamine B1
mg
0.05
Mineralen
Zout toegevoegd
mg
0
Natrium
mg
70
Zout
mg
0.18
Calcium
mg
10
Fosfor
mg
40
Gegevens per 100gr/ml, Bron: NEVO
Toon meer

Verkrijgbaarheid rode bieten

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec