Savooiekool

Savooiekool is een dichte, donkergroene koolsoort. Savooiekool heeft gebobbelde bladeren met gekrulde randen. Het blad heeft een mooie nervenstructuur. Savooiekool wordt ook wel putjes- of kappertjeskool genoemd. Savooiekool is één van de oudste koolrassen ter wereld. Er is gele en groene savooiekool. Savooiekool heeft een stevige koolsmaak.

OOK WEL GENOEMD:

Groene kool
Savooiekool
Kool
Ga naar:

Informatie

Savooiekool kopen

Savooiekool moet bij aankoop frisgroene bladeren hebben. Ze mogen niet verlept zijn.

Vaak is savooiekool ook kant-en-klaar gesneden verkrijgbaar. Je kunt dan letten op de houdbaarheidsdatum.

Portiegrootte

Rauw
Eetlepel: 15 gram
Opscheplepel: 25 gram
Zak: 400 gram
Per stuk s/m (vuil): 1000/1500 gram

Gekookt
Eetlepel: 45 gram
Opscheplepel: 25 gram


Teelt

Savooiekool is een dichte, donkergroene koolsoort. Savooiekool heeft gebobbelde bladeren met gekrulde randen. Het blad heeft een mooie nervenstructuur.

Savooiekool wordt ook wel putjes- of kappertjeskool genoemd. Savooiekool is één van de oudste koolrassen ter wereld.

De kool komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied.

Er is gele en groene savooiekool. Groene savooiekool wordt ook wel gewoon ‘groene kool’ genoemd. Groene savooiekool heeft een gele kern. Gele savooiekool heeft lichtgroene tot blauwgroene buitenbladeren met een lichtgele kern.

Savooiekool is meestal afkomstig uit Nederland. Dan heb je ook meteen de beste kool die je kunt kopen!

Tip

Voor de dagelijkse portie van 250 gram groenten heb je ca. 400 gram savooiekool per persoon nodig. Als het gaat om panklare groenten kun je ca. 300 gram aanhouden.

Je kunt de bladeren gebruiken als verpakking van een warm hapje. De bladeren verhit je even kort. Een extra manier om te werken aan je dagelijkse portie groenten! 

Savooiekool smaak 

Savooiekool heeft een stevige koolsmaak.

Je kunt savooiekool zo gebruiken:

  • Bladeren opgerold met plakjes ham en 30+ kaas, in de oven gaar gestoofd in tomatensaus.
  • Bladeren gevuld met zilvervliesrijst, mager rundergehakt en andere groenten en gestoofd in oven.
  • In een roerbakschotel met ui, sperziebonen en tomaat.
  • Kort gekookt met gebakken ui en kerrie.
  • Gekookt en geserveerd met geraspte 30+ kaas.
  • In stamppot met bijvoorbeeld walnoten en verse geitenkaas. 

Recepten

Meer recepten

Voedingswaarden

Kool savooie- rauw
Kool savooie- gekookt
Algemeen
Energie
kj
147
Energie
kcal
35
Eiwit
gr
2
Eiwit plantaardig
gr
2
Koolhydraten
gr
3
Vitaminen
Retinol
mcg
0
Retinol act. equivalent
mcg
2
Vitamine D
mcg
0
Vitamine E
mg
0.2
Vitamine B1
mg
0.04
Mineralen
Zout toegevoegd
mg
0
Natrium
mg
10
Zout
mg
0.03
Calcium
mg
50
Fosfor
mg
30
Gegevens per 100gr/ml, Bron: NEVO
Toon meer

Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec