Spliterwten

Spliterwten zijn peulvruchten. De spliterwt is verkrijgbaar in een groene en gele variant. De groene spliterwt is het meest bekend door het gebruik in erwtensoep. De spliterwt wordt verkregen uit de gedroogde ronde, groene erwt. De zaadhuid wordt verwijderd, zo valt de erwt in twee helften uiteen. Zo’n erwt zonder vliesje is natuurlijk perfect voor (erwten)soep.
Ga naar:

Informatie

Spliterwten kopen

In de winkel vind je de gedroogde spliterwten in pak of zak. Je kunt de bekende groene of gele spliterwten kopen.

Spliterwten gewicht

Gedroogd
Kopje: 90 gram
Pak: 500 gram

Gekookt
Opscheplepel: 60 gram
Eetlepel: 35 gram

Teelt van spliterwten

De erwt is een eenjarige plant (Pisum sativum). Onder deze soort vallen veel erwtensoorten, zoals de kreukerwt, kapucijnererwt, ronde groene erwt (landbouwerwt), gele erwt, grauwe erwt, peultjes en suikererwt (sugar snaps).

De spliterwt wordt verkregen uit de gedroogde ronde, groene erwt. De zaadhuid wordt verwijderd, waardoor de erwt in twee helften uiteenvalt (split).

Filmpje: De erwt
Bron: Schooltv


Tip

Wist je dat spliterwten een prima vleesvervanger zijn? Vlees toevoegen aan de erwtensoep is dus eigenlijk helemaal niet nodig.

Spliterwten smaak

Spliterwten zijn (licht)zoet van smaak.

Je kunt spliterwten zo gebruiken:

  • Als basis voor erwtensoep met wat garam massala.
  • In een Indiase dahl van spliterwten, ui en koriander.
  • Puree van groene of gele spliterwten.
  • Traditionele rotivellen/pannenkoeken met gele spliterwten..  

Recepten met spliterwten

Meer recepten

Verkrijgbaarheid spliterwten

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec