Tomatillo

De tomatillo wordt ook wel Mexicaanse aardkers genoemd. De tomatillo is verwant aan de goudbes (Physalis). De ronde bes wordt omhuld door een gedroogd papierachtig omhulsel. Het groene onrijpe vruchtvlees is zurig en wrang terwijl het gele rijpere vruchtvlees zoet, aromatisch en kruisbesachtig van smaak is. De tomatillo wordt van oudsher vooral in combinatie met chilipepers toegepast.

OOK WEL GENOEMD:

Tomatillo's
Aardkers
Tomatillo
Ga naar:

Informatie

Tomatillo kopen

Tomatillo’s moeten stevig aanvoelen en de schil moet gaaf zijn. Een rijpe tomatillo geeft mee bij een lichte vingerdruk.

Teelt

De tomatillo wordt ook wel Mexicaanse aardkers genoemd. De tomatillo is een plant uit de nachtschadefamilie. De tomatillo is verwant aan de goudbes (Physalis). 

De ronde bes wordt omhuld door een gedroogd strogeel, papierachtig omhulsel. De bes kan groen, geel, roodachtig, blauw of violet van kleur zijn. De tomatillo bevat veel kleine zaden.

Vaak wordt de tomatillo nog in onrijpe toestand geoogst. Dan zijn ze niet zoet en makkelijker te snijden. Je kunt dus zowel de groene variant als de rijpere variant tegenkomen, dan zijn ze wat geler van kleur.


Tip

Van tomatillo's eet je vaak maar een beetje omdat het verwerkt zit in een saus of compote. Toch helpt je dit weer op weg naar je dagelijkse portie groenten.

Tomatillo smaak

Het groene onrijpe vruchtvlees is zurig en wrang. Het rijpere gele vruchtvlees is zoet, aromatisch en kruisbesachtig van smaak.

De tomatillo werd en wordt nog steeds vooral in combinatie met chilipepers toegepast. Het scherpe van de peper past goed bij het ietwat zurige van de tomatillo.

Tomatillo’s worden vaak verwerkt in soepen of sauzen.

We geven je een aantal suggesties hoe je tomatillo kunt gebruiken:

  • In salsa verde met rode peper en tabasco.
  • In fruitsalades of compote.
  • In guacamole.
  • In saus of soep.

Verkrijgbaarheid tomatillo

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec