Witte bonen

Witte bonen zijn de eetbare zaden van een peuldragende plant. Witte bonen hebben een vastere structuur dan bruine bonen. Van witte bonen bestaan verschillende rassen. Witte bonen kunnen niervormig, rond of plat zijn. Je kunt witte bonen vers, gedroogd en in blik kopen. Witte bonen zorgen voor een échte Hollandse maaltijd voor een zacht prijsje. Je kunt verse witte bonen het beste in de koelkast bewaren.

OOK WEL GENOEMD:

Witte boon
Bonen
Ga naar:

Informatie

Witte bonen kopen en bewaren

Koop verse peulen die gaaf en onbeschimmeld zijn. Kies je liever voor gedroogde bonen? Koop ze dan als ze niet muf ruiken. Bij bonen in glas, blik of uit diepvries let je op de houdbaarheidsdatum.

Verse peulen met bonen bewaar je in de koelkast, bij voorkeur in de schil/peul. Hiermee voorkom je dat de bonen uitdrogen. Gedroogde peulvruchten kun je het beste op een koele, droge en donkere plek bewaren. Zo blijven ze minstens een jaar goed.

Portiegrootte

Witte bonen blik/glas
Opscheplepel: 60 gram
Eetlepel: 35 gram

Witte bonen in tomatensaus blik/glas
Opscheplepel: 70 gram
Eetlepel: 35 gram

Witte bonen gedroogd
Kopje: 105 gram

Witte bonen gekookt
Opscheplepel: 60 gram
Eetlepel: 35 gram


Teelt en seizoen

Witte en bruine bonen zijn de eetbare zaden van een peuldragende plant. Witte bonen hebben een vastere structuur dan bruine bonen.

Zowel van witte als bruine bonen zijn er verschillende rassen. Daarmee variëren onder andere de structuur en de vorm.

Witte bonen kunnen niervormig, rond of plat zijn. De peulvruchten worden vooral in Zeeland en Noord-Holland geteeld.

Gedroogde witte bonen en witte bonen in glas of blik zijn het hele jaar verkrijgbaar, maar worden vooral gegeten in de winter.

Tip

Het advies is om 1 keer per week peulvruchten te eten, zoals witte bonen. Het is een prima vleesvervanger. 

Witte bonen smaak

Witte bonen hebben een romige smaak. De bonen zijn iets steviger qua structuur in vergelijking met bruine bonen.  

Je kunt witte bonen zo gebruiken:

  • Als basis voor bonensoep.
  • In een stoofschotel met mager varkens- of lamsvlees.
  • In een Italiaanse minestronesoep.
  • In combinatie met snijbonen: ‘witte billetjes in het gras’.
  • In een salade met tonijn, tomaat en rode ui.
  • In tomatensaus voor bij een traditioneel Engels ontbijt: met geroosterd brood, spek, worst, een gegrild tomaatje.

Recepten

Meer recepten

Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec