Zoete puntpaprika

De zoete puntpaprika is verkrijgbaar in de kleuren rood, oranje, geel, groen, bruin en wit. De zoete puntpaprika doet z’n naam eer aan. De zoete puntpaprika heeft een bijzonder zoete smaak. Nog een kenmerk van de zoete puntpaprika: deze groente heeft een wat dunnere huid in vergelijking met een gewone paprika. Je kunt zoete puntpaprika het beste op een koele plek bewaren.

OOK WEL GENOEMD:

Zoete puntpaprika's
Paprika
Puntpaprika
Ga naar:

Informatie

Zoete puntpaprika bewaren 

Zoete puntpaprika kun je het beste op een koele plek bewaren (ca. 12-15 °C). Bij voorkeur in de originele verpakking of een papieren zak. Verpakte puntpaprika blijft namelijk langer vers. 

Vruchtgroenten, zoals zoete puntpaprika, bewaar je niet in de koelkast. Vruchtgroenten willen namelijk nog even doorrijpen. Een te koude temperatuur verstoort dit proces. Goed bewaard blijft zoete puntpaprika tot een week goed.

Rauwe zoete puntpaprika kun je ook in de diepvries bewaren, vlak voor invriezen 1 minuut blancheren (kort verhitten). Bij minimaal -18 °C blijft zoete puntpaprika in een goed gesloten bakje of zakje tot 12 maanden goed.

Heb je een restje zoete puntpaprika over? Dan kun je dit restje in een afgesloten bakje nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.

Hoe weet ik of een zoete puntpaprika niet goed meer is? De zoete puntpaprika is beschimmeld of heeft rotte plekken. Dit bederf herken je door te kijken, ruiken of proeven.

Zoete puntpaprika bereiden 

Vul een halve zoete puntpaprika met bijvoorbeeld couscous, blokjes paprika en wat verse geitenkaas. Of rooster de zoete puntpaprika in z’n geheel op een grillplaat of de barbecue.

Wil je de zoete puntpaprika rauw eten? Laat de zoete puntpaprika dan eerst even op kamertemperatuur komen. Dan komt de smaak het beste tot z’n recht!

Zoete puntpaprika kopen

Een zoete puntpaprika voelt stevig en glad aan. Let op kleine beschadigingen, die worden snel groter.

Portiegrootte

Per stuk: 120 gram

Zoete puntpaprika teelt en seizoen

De teelt van paprika’s vindt in Nederland plaats in kassen. 

Paprikaplanten worden 3 tot 4 meter hoog. De eerste bloem van een plant verschijnt in januari. De bloem wordt meestal verwijderd, omdat deze een onregelmatige vrucht vormt. Aan de plant bloeien telkens een paar bloemen tegelijk. Hierdoor groeien ook meerdere vruchten tegelijk aan de plant. In een jaar tijd groeien er zo’n zestig paprika’s aan één plant.

Het verzorgen van de planten is handwerk. Dagelijks snijden medewerkers van het teeltbedrijf de rijpe vruchten met de hand af. Deze worden voorzichtig in grote bakken gelegd om te voorkomen dat de paprika’s beschadigen. Na het plukken worden de paprika’s gesorteerd op kwaliteit, grootte en gewicht. Vervolgens worden ze verpakt op basis van de specificaties van de supermarkten.

In de kas doet de paprikateler er alles aan om de natuur in balans te houden. Schadelijke insecten worden bestreden door hun natuurlijke vijand, een insect dat door de teler in de kas wordt uitgezet. Dit betekent dat allerlei beestjes er een ideale leefomgeving vinden: van mijten en lieveheersbeestjes tot en met kwikstaartjes die er hun nestjes bouwen. De kas is daarmee niet alleen een paradijs voor de paprika, maar ook voor vele beestjes. En dat allemaal om de paprikaplant op natuurlijke wijze in optimale gezondheid te houden en het gewas te beschermen (lieveheersbeestjes eten luizen en kwikstaartjes eten rupsen).

Het resultaat van deze ambachtelijke paprikateelt zijn mooie, gezonde, glanzende paprika’s. En omdat er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt hoef je in de keuken alleen eventuele vuil of stof eraf te wassen.

Paprika’s uit de Nederlandse kassen zijn het hele jaar rond beschikbaar. Alleen is de aanvoer in de periode november tot half april wat beperkter. De meeste telers planten in december de paprikaplanten in hun kas. Eind maart volgt de eerste oogst en in november vindt de laatste oogst plaats. Daarna worden de kassen schoongemaakt, zodat ze in december weer kunnen beginnen met een nieuwe cyclus.

Tip

Maak een lekker fris broodbeleg of soep van deze zoete puntpaprika. Zo kom je makkelijk aan je dagelijkse portie van 250 gram groenten!

Zoete puntpaprika smaak

De zoete puntpaprika doet zijn naam eer aan, de paprika heeft een bijzonder zoete smaak.

Ter vergelijking, het meest zoete exemplaar van 'gewone' blokpaprika's heeft een brix-waarde (meetwaarde voor natuurlijk suikergehalte) van 7. De zoete puntpaprika een brix-waarde van 9 tot 10.

De zoete puntpaprika kun je zo gebruiken:

  • Gevuld met mager rundergehakt of zilvervliesrijst uit de oven.
  • In salades.
  • Geroosterd (geblakerd) uit de oven (na oven vel verwijderen).
  • Op een spiesje voor op de barbecue.
  • Op een volkorenboterham met 30+ kaas of ham.
  • In roerbakgerechten of soep.
  • In stoofschotels met vlees.
  • In pastasaus of op pizza.
  • In hartige taarten.
  • In volkorenwraps met bijvoorbeeld bonen en tomaten.

Wil je de zoete puntpaprika rauw eten? Laat de zoete puntpaprika dan eerst even op kamertemperatuur komen. Dan komt de smaak het beste tot z’n recht!

Recepten met zoete puntpaprika

Meer recepten

Voedingswaarden zoete puntpaprika

Paprika zoetzuur glas
Paprika rode rauw
Paprika rode gekookt
Paprika rode gekookt met zout (885+)
Gegrilde paprika
Algemeen
Energie
kj
66
Energie
kcal
16
Eiwit
gr
0.9
Eiwit plantaardig
gr
0.9
Koolhydraten
gr
2
Vitaminen
Retinol
mcg
0
Retinol act. equivalent
mcg
81
Vitamine D
mcg
0
Vitamine E
mg
0.8
Vitamine B1
mg
0.03
Mineralen
Zout toegevoegd
mg
0
Natrium
mg
600
Zout
mg
1.5
Calcium
mg
17
Fosfor
mg
20
Gegevens per 100gr/ml, Bron: NEVO
Toon meer

Verkrijgbaarheid zoete puntpaprika

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec