Waarom zijn peulvruchten goede vleesvervangers?
8 maart 2021

Peulvruchten zijn uitstekende vleesvervangers. Ze bevatten net als vlees ijzer, eiwit en B-vitamines. Daarom staan ze in de Schijf van Vijf in hetzelfde vak als vlees en vis. Voordelen van peulvruchten zijn dat ze geen verzadigd vet bevatten, geen zout (tenzij dat is toegevoegd) en veel vezels (goed voor de darmwerking). Daarnaast zijn ze minder belastend voor het milieu dan vlees.

Maar wat zijn peulvruchten?
Peulvruchten zijn zaden met of zonder hun omhulsel eromheen. Voorbeelden van peulvruchten zijn verschillende soorten bonen, linzen en kikkererwten. Bij sperziebonen en peultjes zit het omhulsel er nog omheen. Bij bijvoorbeeld linzen en kidneybonen zit het omhulsel er niet meer omheen. Groente peulvruchten, zoals sperziebonen en erwten, zijn officieel peulvruchten maar rekenen we tot de groenten omdat ze daar qua gezondheidseffecten meer op lijken.
Recepten met peulvruchten
Op Veggipedia kun je naast vleesgerechten ook tal van lekkere vegetarische recepten vinden. Waaronder recepten met peulvruchten die een goede keuze zijn voor de Nationale Week Zonder Vlees. Hier een aantal recepten met peulvruchten op een rijtje:
Dahl met linzen, zoete aardappel en korianderyoghurt
Klik hier voor het recept.



Wil je meer weten over de Nationale Week Zonder Vlees? Kijk dan op: https://weekzondervlees.nl/