Sperziebonen

De sperzieboon is ook bekend onder de namen slabonen of prinsessenbonen. Sperziebonen kun je koken, stoven, smoren en roerbakken. Deze Hollandse kwaliteitsproducten van de volle grond zijn er in de veel voorkomende groene uitvoering en de wat meer zeldzame gele versie. Er is nog een variant: de haricot vert. Dit is een slanke en rechte boon die het vooral goed doet bij feestelijke dinertjes.

OOK WEL GENOEMD:

Sperziebonen
Slabonen
Prinsessenbonen
Haricots verts
Ga naar:

Informatie

Portiegrootte

Portiegrootte

Sperziebonen kopen

De sperziebonen moeten lekker groen zijn en stevig aanvoelen. Let bij voorverpakte sperziebonen op de houdbaarheidsdatum.

Zelf sperziebonen kweken

Wil je verse boontjes uit je eigen moestuin? Begin dan niet te vroeg met zaaien. Wil je meer weten over hoe je je eigen sperziebonen kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje. 

Hoeveel wegen sperziebonen?

Blik/glas, diepvries gekookt of gekookt
Groentelepel: 40 gram
Eetlepel: 25 gram

Gekookt 
Per stuk: 4 gram 

Rauw
Opscheplepel: 50 gram
Eetlepel: 28 gram
Per stuk: 5 gram 


Teelt

Filmpje: Sperziebonen.

Tip

Neem voor een portie sperziebonen van 250 gram op je bord, 250-300 verse bonen.

Sperziebonen smaak

Sperziebonen hebben een lichtzoete, typische bonensmaak. Ze zijn lekker knapperig.

Je kunt sperziebonen zo gebruiken:

  • Gekookt en geserveerd met geraspte nootmuskaat. 
  • Gekookt en afgekoeld in een salade met stukjes tonijn, tomaat en gekookte aardappel.
  • Op z’n Indonesisch met boemboe sambal goreng.
  • In een roerbakgerecht met ui, rode peper, ketjap en amandelen.
    In een stoofschotel met aardappelblokjes, knoflook en kerriepoeder.
  • Als een borrelhapje met hummus of pindasaus en een sesamdip. 

Consumptiecijfers

De sperzieboon staat op plek 4 in de top 10 van de meest gegeten soorten groente.

Recepten met sperziebonen

Meer recepten

Voedingswaarden sperziebonen

Bonen sperzie- rauw
Bonen sperzie- blik/glas
Bonen sperzie- gekookt
Bonen sperzie- diepvries gekookt
Bonen sperzie- gekookt met zout (951+)
Algemeen
Energie
kj
105
Energie
kcal
25
Eiwit
gr
2.3
Eiwit plantaardig
gr
2.3
Koolhydraten
gr
1.8
Vitaminen
Retinol
mcg
0
Retinol act. equivalent
mcg
8
Vitamine D
mcg
0
Vitamine E
mg
0.2
Vitamine B1
mg
0.07
Mineralen
Zout toegevoegd
mg
0
Natrium
mg
3
Zout
mg
0.01
Calcium
mg
70
Fosfor
mg
50
Gegevens per 100gr/ml, Bron: NEVO
Toon meer

Verkrijgbaarheid sperziebonen

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec