Boerenkool in de schijnwerpers

Afgelopen maandag 24 november was het Nationale Boerenkooldag. Het is een populaire groente in Nederland. We eten jaarlijks maar liefst 5 miljoen kilo van deze groente. Boerenkool is goed te combineren met hartige producten, maar het bekendste gerecht met boerenkool blijft toch de boerenkoolstamppot met worst.

De Fransen noemen deze groene koolsoort heel toepasselijk: ‘chou frisee’, ofwel kool met krulletjes. De dikke bladeren hebben namelijk krullende rafels aan het uiteinde. De meeste mensen zien boerenkool alleen nog maar kant-en-klaar gesneden in de koeling of diepvries. De heldergroene kleur geeft de kwaliteit van de boerenkool aan.

Bij aankoop van boerenkool is het belangrijk dat je let op de brede kroesrand. Die moet net als andere bladeren frisgroen zijn. Bij gesneden boerenkool let je juist op de frisgroene kleur en de houdbaarheidsdatum op de verpakking.

Meer informatie over de boerenkool is te vinden op Veggipedia.

Bereiding

Boerenkool kan verwerkt worden in verschillende gerechten. Zo is er al eerder vermeld dat de groente een perfecte combinatie is met andere hartige producten. Om daar een beeld van te geven zetten wij drie gerechten met boerenkool voor jou op een rijtje.

Eimuffins met Champignon, boerenkool en jonge geitenkaas

Tussendoortje

Dit tussendoortje is een eenvoudig gerecht wat binnen 20 tot 30 minuten is gemaakt in de oven. De boerenkool wordt in dit recept gecombineerd met bosui, champignons, cherrytomaten en jonge geitenkaas.

Bekijk het recept

Boerenkool met vegetarische reepjes en paddenstoelen

Hoofdgerecht

Komt er een vegetariër vanavond op bezoek? Dan past dit recept met boerenkool helemaal bij de avond. In dit gerecht wordt boerenkool gecombineerd met ui, vegetarische reepjes en champignons. Het gerecht is eenvoudig te maken en staat binnen 30 minuten op tafel.

Bekijk het recept

Geroerbakte boerenkool met varkenshaas

Hoofdgerecht

Op zoek naar een nieuw avondgerecht? Probeer dan eens geroerbakte boerenkool. Dit gerecht is geschikt voor twee personen en ook lekker met krielaardappeltjes om de maaltijd wat te vergroten. De boerenkoel wordt in dit gerecht gecombineerd met een rode paprika, ui en varkenshaas.

Bekijk het recept