De ultieme test: Veggipedia vs. Reality

We hebben het allemaal wel een keertje meegemaakt; je ziet een lekker recept op het internet en je bent klaar om iets nieuws uit te proberen. Met je boodschappenlijstje ga je naar de winkel om alle ingrediënten te halen, om vervolgens de keuken in te duiken en jezelf te bewijzen als echte Masterchef. En dan is het zover, het moment van de waarheid: je gerecht staat op tafel. Lijkt het op het plaatje? Eigenlijk niet. Stiekem ben je toch een beetje teleurgesteld. Waarom ziet het gerecht op jouw bord er een stuk minder 'aantrekkelijk' uit? Denise van Vliet zoekt regelmatig mooie afbeeldingen voor Veggipedia en #gavoorkleur en ging de uitdaging aan: vier recepten van Veggipedia namaken. In deze Veggieblog lees én zie je haar bevindingen.

Uiteraard hoeft het niet te betekenen dat als je gerecht niet op het plaatje lijkt, het niet lekker is. Ik heb vaak genoeg iets gemaakt waarvan ik dacht: is dit het? Maar uiteindelijk bleek het recept heerlijk te zijn! Het is logisch dat de receptfoto's - gemaakt door een professional - er beter uit zien op Veggipedia dan de creaties op mijn bord. Met deze foto moet ik namelijk geïnspireerd worden om het recept ook te gaan maken.

Ik zoek regelmatig mooie foto's voor de social media van #gavoorkleur. Dan scrol ik door onze kleurrijke database en begin spontaan te watertanden. Het ziet er allemaal lekker uit. Om het experiment aan te gaan heb ik vier recepten geselecteerd om na te maken. Zien de recepten er ook zo mooi uit als ik ze maak? Ik laat het je zien! 

Dolfijn van banaan

Laten we makkelijk beginnen. Ik kan je oprecht zeggen; het ziet er makkelijk uit én dat is het ook. Een hele leuke en gezonde traktatie!

Bloemkoolschotel

Ik ben zelf fan van bloemkool en deze schotel klonk erg lekker. Dit recept heb ik ook gekozen omdat bloemkool niet het meest kleurrijke product is, terwijl de foto er wel kleurrijk uit ziet. Het recept was erg makkelijk om te maken. Maar zoals je kan zien is mijn foto niet zo kleurrijk geworden, omdat de aardappelpuree helaas niet zo'n mooie bruine kleur had. Desalniettemin was het recept heerlijk! Volgende week maak ik het nog een keer!

Gevulde puntpaprika met tomaat

Ik heb nog een gerecht uit de oven gemaakt en ook dit recept was erg makkelijk én lekker. Helaas werd de pastinaak niet bruin binnen de genoemde tijd in het recept. En wat ook afweek was de kleur van de vulling van de paprika. Maar ondanks dat was het een kleurrijk geheel net als op de foto.

Geroerbakt vlees met paksoi

Als laatst een gerecht met paksoi. Wel eerder gegeten, maar nog nooit zelf klaargemaakt in een gerecht. Ik heb het gegeten met zilvervliesrijst en net als de vorige recepten was het weer erg lekker. De paksoi is op de foto op Veggipedia groener, waarschijnlijk heb ik de paksoi iets te lang gewokt. En de donkere kleur van de ketjap manis is bij mij iets meer zichtbaar. Maar over het algemeen lijkt het redelijk op de foto. 

De conclusie

Zoals ik eerder aangaf vind ik het logisch dat de foto's op Veggipedia er beter uit zien dan op je eigen bord. En uiteraard zijn mijn foto's kwalitatief niet heel goed ;-). Maar ik moet ook zeggen dat ik het resultaat van de foto's niet vind tegenvallen. De smaak was in ieder geval wel erg goed! En dat is uiteindelijk waar het om gaat. Dus mijn conclusie is: wees niet ontevreden als het resultaat niet is zoals je had gehoopt, want het draait natuurlijk allemaal om het innerlijk. En dat is de smaak!