Is een avocado groente of fruit?

Avocado's zijn razend populair en niet meer weg te denken uit de supermarkt. Hoog tijd voor een ode aan de avocado met een paar leuke feitjes. We trappen deze blog af met misschien wel de meest gestelde vraag over deze groene vrucht: is een avocado groente of fruit?

1. Is een avocado groente of fruit?

Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten. Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak als groente eten. Het is dus een zogenaamde 'vruchtgroente'. De avocado is hierin geen excentriekeling. Zo zijn o.a. tomaten, courgettes en paprika's ook vruchtgroenten.

2. Midden-Amerikaanse oorsprong

Wist je dat de naam 'avocado' komt uit het Nahuatl? Dit is de taal van de oorspronkelijke bewoners van Mexico: de Azteken, Tolteken en Nahua. Daar betekende het woord ook wel teelbal…

3. Wanneer is een avocado rijp?

Je kent het misschien wel: je koopt een paar 'eetrijpe avocado's' maar komt thuis tot de conclusie dat ze eigenlijk nog helemaal niet rijp zijn. Hoe weet je nu of een avocado wel of niet rijp is? Je kunt dit checken door aan de steelaanzet van de avocado te voelen. Een rijpe avocado voelt bij lichte vingerdruk zacht aan. Je kunt eetrijpe avocado's het beste in de koelkast bewaren. Onrijpe avocado's bewaar je juist niet in de koelkast, maar op een koele plek (12-15ºC). Ze blijven dan 1-6 dagen goed.

4. Appel, peer en banaan doen wonderen

Wil je de rijping van een avocado versnellen? Stop de avocado dan samen met een appel, banaan of peer in een plastic zak. Deze vruchten geven etheengas af: een stofje dat de rijping van de avocado bevordert.

5. The good kind of fat

Avocado is lekker én gezond. De vruchtgroente bevat namelijk zeer vet vruchtvlees (20-30% vet) met veel onverzadigd vet: goed voor hart en bloedvaten. Bovendien is het vruchtvlees rijk aan kalium. En dat is weer goed voor de bloeddruk. Ook onze darmen hebben met het hoge vezelgehalte van de avocado 'niets te klagen'.

6. Aan de slag!

Heb je na al deze weetjes zin in avocado's? Dan hebben we hier nog een handige bereidingstip: snijd de avocado rondom de pit door. Draai vervolgens de twee helften van elkaar en haal met een lepel de pit eruit. Vervolgens kun je de vrucht makkelijk uitlepelen. Heerlijk op je brood, in salades en of als dipsaus!