Koolrabi: wat, waar en hoe!

Koolrabi, is dat niet hetzelfde als knolraap of koolraap? Nee hoor, het zijn wel degelijk drie verschillende soorten groente. In deze blog zoomen we in op koolrabi. Wat is het en wat kun je ermee?

Wat is koolrabi?

Koolrabi is de knolvormige, verdikte stengel van een koolplant. Je kunt het zowel rauw als gekookt eten. De stengels zijn trouwens niet eetbaar, alleen de knol wordt gegeten. Rauwe koolrabi smaakt een beetje naar selderij, terwijl gekookte koolrabi meer naar (pittige) bloemkool smaakt. De koolrabi groeit boven de grond. De kleur van koolrabi is bleekgroen of blauwviolet afhankelijk van de soort. Maar van binnen hebben ze beide een wit-gele kleur. Koolrabi is in sommige supermarkten verkrijgbaar (met name in de lente want het is een lentegroente). Slaag je niet in de supermarkt? Breng dan een bezoek aan de groenteboer.

Koolrabi bereiden

Ik hoor je al denken: 'leuk die koolrabi maar wat moet ik er in vredesnaam mee doen qua bereiding?'. Ik zal het je vertellen. Bij het bereiden van koolrabi snijd je voor gebruik de niet-eetbare stengels van de knollen. Daarna schil je de knollen en dan kun je ze in plakken (net als op bovenstaande foto!)  en vervolgens in blokjes of repen snijden. Ook kun je koolrabi raspen of schillen voor in (lente)salades.

Recepten met koolrabi

Twee lekkere recepten met rauwe koolrabi zijn deze koolrabi-ijsbergsalade en deze koolrabisalade. Een overheerlijk recept met gekookte koolrabi is deze koolrabischotel met een notenkorstje.

Wanneer je de koolrabi gaat koken, houd dan 15 tot 20 minuten aan voor beetgaar. Bestrooi de koolrabi na het afgieten met wat nootmuskaat. Eenzelfde soort bereiding dus als van bloemkool.

Koolrabi bewaren

Het is belangrijk om je groenten en fruit op de juiste manier te bewaren. Zo voorkom je namelijk verspilling! Koolrabi kun je zowel op een koele, donkere plek als in de koelkast bewaren. Op een koele, donkere plek blijft het 2 dagen lang houdbaar. In de koelkast kun je het tot een week bewaren. In de diepvries is koolrabi 3 maanden (bij een restje) tot 12 maanden (verse, kort geblancheerde koolrabi) te bewaren.

Tip

Koop kleine, jonge knollen. Deze zijn namelijk zachter, sappiger en minder vezelig dan de grote!

Is koolrabi gezond?

Koolrabi bevat relatief weinig calorieën en is rijk aan vitamine C, vezels en kalium. Een echte go-to dus!

Knolraap en koolraap

Knolraap en koolraap zijn dus wat anders dan koolrabi. Hier vind je meer informatie:

Knolraap

Koolraap