Snijbiet: wat is het en wat kun je ermee?

Snijbiet is een kleurrijke, smaakvolle groente die ook nog eens snel en makkelijk te bereiden is. Klinkt super toch?

Rabarber of snijbiet?

Snijbiet, ook wel warmoes genoemd, is een bladgroente. Deze bladgroente bestaat uit een stengel met donkergroene bladeren. De stengels (of 'ribben') kunnen allerlei verschillende kleuren hebben, wit, geel en rood. De ribben van de rode variant lijken sprekend op rabarber. Zowel stengel als blad zijn eetbaar. Qua smaak lijkt snijbiet het meest op spinazie, met een aardse ondertoon net als bij bieten.

Teelt snijbiet

Snijbiet is verkrijgbaar van de zomer tot en met de winter. En de snijbiet heet niet voor niks zo: je kunt de ribben namelijk van de plant afsnijden en dan groeien er gewoon weer nieuwe aan. Hierdoor kan een plant gebruikt worden om meerdere malen van te oogsten.

Snijbiet bereiden

De bladeren van snijbiet kun je rauw gebruiken als sla, zoals in deze bietjessalade met mandarijndressing. Maar ook geroerbakt (3-4 minuten), gesmoord (10 minuten) en gestoofd (10 minuten) is snijbiet heerlijk. Was de snijbiet voor de bereiding eerst zorgvuldig en snijd het blad van de steel. De steel heeft een langere bereidingstijd nodig, dus vandaar. Let wel op: snijbiet is kort houdbaar, net als andere slasoorten. Je kunt het hooguit 2 dagen in de koelkast bewaren. Koop dus een hoeveelheid die je diezelfde dag nog, of de dag erna, op gaat eten. Wanneer je na het eten een restje gekookte snijbiet over hebt, dan kun je het nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.  

Al eens gegeten?

Grote kans dat jij denkt dat je nog nooit snijbiet hebt gegeten. Maar toch is er best kans dat dit wél het geval is. Het zit namelijk verstopt in veel kant-en-klare slamelanges, zoals de rucola slamelange van Albert Heijn.