Waarom zijn peulvruchten goede vleesvervangers?

Doe jij deze week ook mee met de Nationale Week Zonder Vlees? Oftewel: ga je de uitdaging aan om een weekje geen vlees te eten? Goed bezig! Maar als je vlees weghaalt uit je maaltijd, dan moet je er wel voor zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Peulvruchten zijn hier perfect voor!

Peulvruchten zijn uitstekende vleesvervangers. Ze bevatten net als vlees ijzer, eiwit en B-vitamines. Daarom staan ze in de Schijf van Vijf in hetzelfde vak als vlees en vis. Voordelen van peulvruchten zijn dat ze geen verzadigd vet bevatten, geen zout (tenzij dat is toegevoegd) en veel vezels (goed voor de darmwerking). Daarnaast zijn ze minder belastend voor het milieu dan vlees.

Maar wat zijn peulvruchten?

Peulvruchten zijn zaden met of zonder hun omhulsel eromheen. Voorbeelden van peulvruchten zijn verschillende soorten bonen, linzen en kikkererwten. Bij sperziebonen en peultjes zit het omhulsel er nog omheen. Bij bijvoorbeeld linzen en kidneybonen zit het omhulsel er niet meer omheen. Groente peulvruchten, zoals sperziebonen en erwten, zijn officieel peulvruchten maar rekenen we tot de groenten omdat ze daar qua gezondheidseffecten meer op lijken.

Recepten met peulvruchten

Op Veggipedia kun je naast vleesgerechten ook tal van lekkere vegetarische recepten vinden. Waaronder recepten met peulvruchten die een goede keuze zijn voor de Nationale Week Zonder Vlees. Hier een aantal recepten met peulvruchten op een rijtje:

 

Dahl met linzen, zoete aardappel en korianderyoghurt

Klik hier voor het recept.

 

Auberginecurry met tomaat en kikkererwten

Klik hier voor het recept

 

Mexicaanse tortilla met spruitjes en kidneybonen

Klik hier voor het recept.

Wil je meer weten over de Nationale Week Zonder Vlees? Kijk dan op: https://weekzondervlees.nl/