Wat kan je allemaal met witlof?

Witlof is familie van andijvie. De afgesneden krop kun je zowel rauw als gekookt eten. De groente is bijzonder populair onder ouderen. Zo is het de op drie na meest gekochte groente onder 60-plussers. Gekeken naar alle kopers in Nederland staat witlof op de negende plaats van meest gekochte groenten. Maar wat kan je nou allemaal met witlof? Wij hebben verschillende recepten voor je klaar gezet waarin witlof een rol speelt.

Vroeger was witlof erg bitter, maar de soorten van nu zijn milder van smaak. Bij het kopen van witlof is het belangrijk dat de struikjes stevig en mooi wit met geel zijn. Daarbij is het handig om te weten dat je gemiddeld drie stronkjes per persoon nodig hebt, om aan je portie groenten van 250 gram te komen.

Er zijn tal van manieren om witlof te eten: rauw als sla, gestoomd, gesmoord en zelfs als soep. Om daar meer een beeld bij te geven hebben wij verschillende gerechten met witlof voor jou klaar gezet. Maar witlof is natuurlijk ook lekker op de traditionele manier als 'hamrolletje' met kaassaus.

Thaise witlofschotel

Met deze heerlijke Thaise witlofschotel met tahoe zet je een keer iets anders op tafel boordevol lekkere ingrediënten. Zo wordt witlof gecombineerd met sjalotten, ui, gemberwortel en limoen. Je hebt dit gezonde gerecht makkelijk en snel bereid.

Bekijk recept

Gevulde witlofbladeren met gebakken sjalotjes

De bladeren van de witlof kan je gebruiken als tacoschelpjes door ze te vullen met heerlijke ingrediënten. Zo worden de bladeren in dit recept gevuld met tomaat, sjalotten, zwarte olijven en komkommer. Heerlijk in combinatie met een knapperig volkoren stokbrood.

Bekijk recept

Geroerbakte witlof

Witlof kan ook heel goed gebruikt worden in een roerbakmaaltijd. In de maaltijd wordt witlof gecombineerd met prei, bosuitjes en pinda's. Dit recept kan aangevuld worden met ei en aardappelpuree. Een lekkere maaltijd die je eenvoudig op tafel zet, ook voor mensen die vegetarisch eten.

Bekijk recept

Witlof-frittata

Heb je witlof over? Maak dan een witlof-frittata met de restjes die je over hebt van een dag ervoor. De witlof-frittata bestaat uit ei, witlof, knoflook en geraspte belegen 30+ kaas. Dit gerecht is ook lekker met krielaardappeltjes met peterselie. Een heerlijke maaltijd uit de oven om voedselverspilling tegen te gaan.

Bekijk recept