Welke groenten eten ze in Griekenland?

In tegenstelling tot mijn zus ben ik weinig avontuurlijk ingesteld. Zij zegde op haar 24ste haar baan op, pakte haar spullen en vertrok naar Kreta om daar een leven te starten met een Griekse visser (dat klinkt overigens een stuk romantischer dan het is). Als kind was ze al een moeilijke eter en lustte niks wat gezond was. Omdat het Griekse eten niet alleen uit Gyros met patat bestaat, zoals wij denken, maar uit heel veel groenten en peulvruchten was mijn zus aanvankelijk aangewezen op de lokale snackbar.

Dat alles veranderde toen zij zwanger raakte. Alsof haar lichaam erom vroeg ging Zus gezond eten en daar is ze na de geboorte van mijn nicht nooit meer mee gestopt. Zus krijgt veel groenten en fruit van familie en vrienden die van alles verbouwen en verzamelen. De maaltijden die zij bereidt zijn dan ook overwegend plantaardig.

Wilde groenten

Tegenwoordig spreken wij elkaar bijna dagelijks via Facetime en dan krijg ik de meest vreemde groenten te zien, waarover zij dan praat alsof ze de duurste kaviaar heeft vergaard.  Ik verbaas mij over de diversiteit en wat je daar allemaal mee kan. Er wordt ook veel geplukt, gewoon langs de kant van de weg. Voorbeelden van deze wilde groenten zijn chorta en wilde asperges die gekookt in een beetje water en citroen heerlijk smaken. 

Okra

Toen Zus ooit aankondigde dat we bami gingen eten, was ik licht teleurgesteld. Dat kan ik thuis ook eten. Bamiės (okra's; zie de eerste foto in dit blog) is echter een groente die je hier af en toe bij Turkse winkels ziet. De smaak en de structuur is nergens mee te vergelijken en heerlijk in een gerecht met aardappelen, tomaten,  knoflook en citroen. En mocht je Okra's kunnen bemachtigen dan is de okrasoep ook een aanrader.

Artisjok en jonge andijvie

Er staan regelmatig artisjokken op het menu van de familie Spanoudakis. Die worden niet chique met een sausje blaadje voor blaadje opgeknabbeld maar serieus verwerkt in een gerecht met kip en aardappelen. Een salade van jonge andijvie met heel veel dille en wederom zout, olie en citroen is mijn favoriet. Dat maak ik zelf ook vaak.

Citroen

Het is duidelijk dat de meeste gerechten rijkelijk met citroen besprenkeld worden en gelukkig heeft zij tegenwoordig haar eigen citroenboom.

Zodra de Coronamaatregelen het toelaten ga ik haar bezoeken en genieten van alle aparte gerechten. Tot die tijd bereid ik de Griekse gerechten zelf, zoals de Griekse snijbonen met limabonen (ook in het weekmenu van deze week) en de spinazie salade. Mocht je ooit naar Griekenland gaan, ga dan op zoek naar een restaurant waar veel Griekse gezinnen eten en waag je aan gerechten die je niet kent. Bestel dan eens bámia of glistrida/krevátia (porselein). Kun je daarna altijd nog een gyrosje nemen.

kalí órexi (eet smakelijk!) en de groeten van mijn zus.

Veggieblogger: Nancy Lentjes