



Andijvie




Andijvie is een groene bladgroente met een licht bittere smaak. Krulandijvie of frisée is een variëteit met lichtgroene gekrulde bladeren. Deze frisse variant is decoratief in salades. Andijvie kan gekookt of rauw gegeten kan worden. Apart of als stamppot. Vooral het buitenste groene blad van andijvie is rijk aan vitamine A, vitamine C en mineralen.
Ook wel genoemd:
Bereiden & bewaren
- Bereiden
- Bewaren
Verwijder eventuele lelijke bladeren en was de krop door deze onder te dompelen in ruim water. Snijd het blad in reepjes en laat ze goed uitlekken.
Zit er veel zand in? Dan is het slim om de andijvie daarna nogmaals te wassen.
Reken op ruim 350 gram per persoon voor gekookte andijvie – andijvie slinkt snel bij het koken! – en ca. 125 gram per persoon voor salades.
Bereidingstijden
Koken: 10 - 12 minuten
Roerbakken: 6 - 8 minuten
Magnetron: 5 - 6 minuten
Smoren: 7 - 8 minuten
Stomen: ca. 15 minuten
Andijvie schoonmaken
Haal de buitenste bladeren en de onderkant van de andijviekrop. Snijd de krop in de lengte in vieren. Was de andijvie in koud water en laat uitlekken. Scheur de bladeren vervolgens in grove stukken of snijd ze in reepjes. Ga je de andijvie in een salade gebruiken, dep de bladeren dan goed droog ( of gebruik een slacentrifuge).
Informatie
Zelf andijvie kweken
Hoeveel weegt een portie andijvie?
Teelt en seizoen
Tip
Andijvie smaak
Recepten met Andijvie
Meer recepten
Friséesalade met tomaat en geitenkaas
175gr groenten p.p.

Andijvie geroerbakt met kummel
235gr groenten p.p.

Ravioli met paddenstoelen en noten
300gr groenten p.p.
Voedingswaarden
Deze voedingswaarden gelden voor het onbewerkte product. Bekijk alles voor alle waarden en bereidingswijzen.
Bekijk allesSoort | Per 100gr |
---|---|
Energie | 68 kj (16 kcal) |
Vet totaal | 0.3 gr |
waarvan verzadigd | 0 gr |
waarvan onverzadigd | 0.3 gr |
Koolhydraten | 1 gr |
waarvan suikers | 1 gr |
Voedingsvezel | 1.7 gr |
Eiwit | 1.5 gr |
Zout | 0.07 mg |
Retinol act. equivalent | 76 mcg |
Vitamine B1 | 0.05 mg |
Vitamine B2 | 0.06 mg |
Nicotinezuur | 0.4 mg |
Vitamine B6 | 0.06 mg |
Folaat equivalenten | 35.2 mcg |
Vitamine C | 1 mg |
Vitamine E | 0.3 mg |
Verkrijgbaarheid
Uit Nederland
j
jan
f
feb
m
mrt
a
apr
m
mei
j
jun
j
jul
a
aug
s
sep
o
okt
n
nov
d
dec
Uit het buitenland
j
jan
f
feb
m
mrt
a
apr
m
mei
j
jun
j
jul
a
aug
s
sep
o
okt
n
nov
d
dec