


Sjalot



Dit kleine ovale uitje met gele of rode schil heeft een fijnere smaak dan de gewone ui, maar bij het snijden lopen de tranen ook sneller over je wangen. Sjalotjes zijn makkelijk en veelzijdig: je kunt ze bakken, stoven, smoren, confijten, koken en rauw gebruiken. Laat je inspireren!
Ook wel genoemd:
Bereiden & bewaren
- Bereiden
- Bewaren
Kontje eraf snijden, de schil verwijderen en in ringen snijden of fijnsnijden. Doe dit pas vlak voordat je de sjalot gaat gebruiken. Het vocht uit de sjalot kan na het snijden snel bitter gaan smaken.
Nooit meer huilen bij het snijden van sjalotjes? Dit kun je zo voorkomen: leg de sjalotjes eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries.
Bakadvies:
- Bak de sjalot kort mee.
- Bak de sjalot op middelhoog vuur.
Lukt dit niet? Dan kunnen ze donker worden en een bittere smaak krijgen.
Bereidingstijden
Koken: 8 - 15 minuten
Roerbakken: 5 - 7 minuten
Magnetron: 4 - 6 minuten
Grillen: 10 - 13 minuten
Smoren: 20 - 25 minuten
Stomen: 35 - 40 minuten
Informatie
Zelf sjalot kweken
Hoeveel wegen sjalotjes?
Teelt
Tip
Sjalot smaak
Recepten met Sjalot
Meer recepten
Bloemkoolroosjes in tomatensaus
450gr groenten p.p.

Thaise witlofschotel
230gr groenten p.p.

Doperwtensalade
215gr groenten p.p.
Voedingswaarden
Deze voedingswaarden gelden voor het onbewerkte product. Bekijk alles voor alle waarden en bereidingswijzen.
Bekijk allesSoort | Per 100gr |
---|---|
Energie | 157 kj (37 kcal) |
Vet totaal | 0.2 gr |
waarvan verzadigd | 0 gr |
waarvan onverzadigd | 0.2 gr |
Koolhydraten | 6.3 gr |
waarvan suikers | 4.5 gr |
Voedingsvezel | 2.7 gr |
Eiwit | 1.3 gr |
Zout | 0.01 mg |
Vitamine B1 | 0.04 mg |
Vitamine B2 | 0.01 mg |
Nicotinezuur | 0.2 mg |
Vitamine B6 | 0.12 mg |
Folaat equivalenten | 23.7 mcg |
Vitamine C | 5 mg |
Vitamine E | 0.1 mg |
Verkrijgbaarheid
Uit Nederland
j
jan
f
feb
m
mrt
a
apr
m
mei
j
jun
j
jul
a
aug
s
sep
o
okt
n
nov
d
dec
Uit het buitenland
j
jan
f
feb
m
mrt
a
apr
m
mei
j
jun
j
jul
a
aug
s
sep
o
okt
n
nov
d
dec