



Ui




De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. Sla eens een kookboek open of zet een kookprogramma op televisie aan. Hoe vaak dat niet begint met: ‘Pel en snipper een ui’. Er zijn ook zoete witte uien, pittige rode, kleine zilveruitjes voor de inmaak, lente-uitjes en sjalotten. Je kunt uien het beste op een koele plek bewaren.
Ook wel genoemd:
Bereiden & bewaren
- Bereiden
- Bewaren
Pel de ui en snijd of snipper de ui (fijnsnijden). Doe dit pas vlak voordat je de ui gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden namelijk snel bitter gaan smaken.
Nooit meer huilen bij het snijden van uien? Dit kun je zo voorkomen:
- Leg de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries.
- Snijd of schil de uien onder water.
Bereidingstijden
Fruiten/bakken: 2 - 4 minuten
Koken: ca. 10 minuten
Smoren: ca. 30 minuten
Stomen: ca. 40 minuten
Magnetron: 4 - 6 minuten
Grillen: 15 - 20 minuten
Informatie
Zelf uien kweken
Hoeveel weegt een ui?
Teelt en seizoen
Tip
Ui smaak
Uien weetjes
Recepten met Ui
Meer recepten
Gevulde courgettes
450gr groenten p.p.

Zachtfruit salade
90gr groenten p.p. & 75gr fruit p.p.

Pompoen met kip
300gr groenten p.p. & 70gr fruit p.p.
Voedingswaarden
Deze voedingswaarden gelden voor het onbewerkte product. Bekijk alles voor alle waarden en bereidingswijzen.
Bekijk allesSoort | Per 100gr |
---|---|
Energie | 157 kj (37 kcal) |
Vet totaal | 0.2 gr |
waarvan verzadigd | 0 gr |
waarvan onverzadigd | 0.2 gr |
Koolhydraten | 6.3 gr |
waarvan suikers | 4.5 gr |
Voedingsvezel | 2.7 gr |
Eiwit | 1.3 gr |
Zout | 0.01 mg |
Vitamine B1 | 0.04 mg |
Vitamine B2 | 0.01 mg |
Nicotinezuur | 0.2 mg |
Vitamine B6 | 0.12 mg |
Folaat equivalenten | 23.7 mcg |
Vitamine C | 5 mg |
Vitamine E | 0.1 mg |
Verkrijgbaarheid
Uit Nederland
j
jan
f
feb
m
mrt
a
apr
m
mei
j
jun
j
jul
a
aug
s
sep
o
okt
n
nov
d
dec
Uit het buitenland
j
jan
f
feb
m
mrt
a
apr
m
mei
j
jun
j
jul
a
aug
s
sep
o
okt
n
nov
d
dec