


Zwarte bonen



Zwarte bonen heten eigenlijk zwarte schildpadbonen. Voor het gemak noemen we ze zwarte bonen. Zwarte bonen zijn erg populair in de Latijns-Amerikaanse keuken. Zwarte bonen hebben een stevige, vleesachtige structuur. De smaak heeft wat weg van champignons.
Bereiden & bewaren
- Bereiden
- Bewaren
Laat zwarte bonen 8 - 12 uur weken en kook ze vervolgens in ongeveer 60 - 90 minuten gaar.
Zwarte bonen uit blik of glas kun je verwarmen zonder te koken.
Zwarte bonen kun je beter niet rauw eten. Er zit een natuurlijke gifstof in bonen, lectine. Als je de bonen kookt is de stof niet schadelijk meer.
De hoeveelheid lectine verschilt per bonensoort. In kidneybonen, sojabonen en zwarte bonen zit meer lectine dan in bijvoorbeeld linzen of kikkererwten.
Bereidingstijden
Gedroogde zwarte bonen
Weken: 8 - 12 uur
Kooktijd: 60 - 90 minuten (na het weken)
Informatie
Portiegrootte
Teelt
Tip
Zwarte bonen smaak
Recepten met Zwarte bonen
Meer recepten
Volkoren wraps met bonen, guacamole en maïs van Francesca Kookt
350gr groenten p.p.

Sinterklaastraktatie: Brownie van zwarte bonen met mandarijn

Zoete aardappelcurry
230gr groenten p.p.
Verkrijgbaarheid
Uit Nederland
j
jan
f
feb
m
mrt
a
apr
m
mei
j
jun
j
jul
a
aug
s
sep
o
okt
n
nov
d
dec
Uit het buitenland
j
jan
f
feb
m
mrt
a
apr
m
mei
j
jun
j
jul
a
aug
s
sep
o
okt
n
nov
d
dec