Abrikoos

De abrikoos kennen we vers, maar ook gedroogd, in blik of glas. Een abrikoos heeft een zacht eetbaar velletje. Binnenin zit een grote steenachtige pit die als het rijp is, makkelijk loslaat. Het vruchtvlees is oranjegeel en geurt heerlijk. Abrikozen komen onder andere uit Griekenland en Frankrijk. De vrucht bevat een aantal belangrijke mineralen, zoals kalium.

OOK WEL GENOEMD:

Abrikoos
Steenvrucht
Abrikozen
Ga naar:

Informatie

Abrikozen kopen

Abrikozen moeten een gave schil hebben en lekker ruiken.

Portiegrootte

Abrikozen met schil
Per stuk: 24 gram

Abrikozen op siroop blik/glas
Per stuk: 40 gram
Schaaltje: 125 gram

Abrikozen gedroogd
Stuks: 9 gram

Abrikozen gedroogd en geweekt
Schaaltje: 70 gram
Eetlepel: 25 gram


Teelt

De abrikoos heeft de Latijnse naam Prunus armeniaca. De plant wordt veel gekweekt om de steenvruchten. De plant komt oorspronkelijk uit het noordoosten van China, dicht tegen de Russische grens. De plant komt dus niet uit Armenië, zoals de naam zou kunnen vermoeden.

Abrikozen worden tegenwoordig met name in Italië en Spanje geteeld. Maar ook meer in het noorden van Europa, zoals in Wachau (Oostenrijk) of Zwitserland (Wallis). Gedroogde abrikozen en abrikozenpitten worden in Turkije geproduceerd. Zij zijn verantwoordelijk voor ca. 85% van de wereldproductie.

Er bestaan ook kruisingen tussen de abrikoos en de Japanse pruim. Deze kruisingen worden steeds bekender, ze staan bekend onder de namen: plumcot, pluot of aprium.

Nederlandse teelt

De abrikoos bloeit al in maart. In Nederland bestaat er een grote kans op vorst. Hierdoor kunnen de bloemknoppen, de bloemen en/of vruchtbeginsels gaan bevriezen. Er is ook kans op slecht weer. De insecten zijn hierdoor minder actief, wat slecht is voor de bestuiving. Door de koude en/of slechte weersomstandigheden is Nederland niet erg geschikt voor de abrikozen. De abrikozenboom draagt in Nederland dan ook af en toe vruchten. Vanwege de onzekerheid worden abrikozen in Nederland niet geteeld voor de verkoop.

Tip

Een verse abrikoos weegt ongeveer 20 gram. Reken dus 5 abrikozen voor 1 keer fruit, een smakelijke bijdrage aan jouw dagelijkse portie fruit van 200 gram!

Abrikozen smaak

Abrikozen hebben een heerlijke zoete smaak. Abrikozen kun je zo uit de hand eten, maar zo kun je zo ook gebruiken:

  • Meestoven met kip of mager rundvlees.
  • In een fruitsalade met banaan en ongezouten nootjes.
  • In een salade met veldsla, verse geitenkaas, ongezouten walnoten en appel. 
  • In een salade met gegrilde kip en wat (rauwe) ham.  
  • In een Arabisch gerecht met couscous, geroosterde (punt)paprika, munt en granaatappel.
  • Halveren en vullen met zuivelspread light als hapje.
  • Verwerken in dadelballetjes samen met rozijnen en ongezouten cashewnoten.

Recepten

Meer recepten

Voedingswaarden

Abrikozen met schil
Abrikozen gedroogd
Abrikozen op siroop blik/glas
Abrikozen gedroogd geweekt
Algemeen
Energie
kj
188
Energie
kcal
44
Eiwit
gr
0.9
Eiwit plantaardig
gr
0.9
Koolhydraten
gr
8
Vitaminen
Retinol
mcg
0
Retinol act. equivalent
mcg
104
Vitamine D
mcg
0
Vitamine E
mg
0.5
Vitamine B1
mg
0.06
Mineralen
Zout toegevoegd
mg
0
Natrium
mg
0
Zout
mg
0
Calcium
mg
20
Fosfor
mg
20
Gegevens per 100gr/ml, Bron: NEVO
Toon meer

Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec