Basilicum

Basilicum heeft een kruidige smaak met een zoet aroma. Het wordt veel in de Italiaanse keuken gebruikt. De hoeveelheid mineralen in basilicum is spectaculair! Naast de groene basilicum bestaan er rode basilicum, citroenbasilicum en Thaise basilicum. De rode (paarse) smaakt iets sterker. Thaise basilicum neigt iets naar de smaak van dragon en anijs.

OOK WEL GENOEMD:

Basileus
Basillicum
Ga naar:

Informatie

Basilicum kopen

Losse blaadjes
Koop groene, frisse en stevige blaadjes die lekker ruiken.

Plantje
Koop een plantje:

  • Waarvan de steeltjes goed rechtop staan.
  • Dat er fris uitziet en waar veel blad aan zit.

Zelf basilicum kweken

Basilicum zaaien doe je door de zaadjes goed aan te drukken in de aarde en door ze zonder of met heel weinig zand te bedekken. Wil je meer weten over hoe je je eigen basilicum kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje. 

Hoeveel weegt basilicum?

Bakje: 15 gram
Pot: afhankelijk van formaat.


Teelt en seizoen basilicum

Basilicum komt van oorsprong uit Zuid-Azië en werd in de 16e eeuw vanuit India en Perzië naar Europa gebracht. De naam basilicum is terug te voeren op het Oudgrieks, waar 'Basileus' koning betekent, wat je terugziet in de alternatieve naam koningskruid.

Basilicum is een vaste plant, maar niet winterhard en daarom overwintert hij in een kas.

Zo kweek je zelf basilicum
Het kweken van basilicum begint met het zaaien van de zaden.

Het voorzaaien start in het vroege voorjaar, omstreeks half april. Het is belangrijk om oppervlakkig te zaaien: zaden voorzichtig aandrukken in vochtig potgrond, maar niet bedekken.

De zaden worden vochtig gehouden, maar niet te nat (vernevelsysteem of plantenspuit).

Het duurt 7-21 dagen totdat de zaden ontkiemen.

Als er geen kans op nachtvorst meer bestaat (vanaf half mei) dan kunnen de zaden worden verpot. In grote bakken, containers, potten of in de volle grond groeien ze verder.

Basilicum groeit het beste op een zonnige, maar beschutte plek. Zorg ervoor dat het water goed weg kan lopen. Laat de plant nooit uitdrogen.

Het blad kun je het beste vanaf de top plukken, daarmee bevorder je de doorgroei.

Basilicum heeft minimaal een uur of 5-6 aan zonlicht nodig per dag.

Tip

Alle kleine beetjes helpen om aan jouw dagelijkse portie groente of fruit te komen. Ook deze frisse groene blaadjes van de basilicum.

Basilicum smaak

Basilicum heeft een kruidige smaak met een zoet aroma. Het wordt vooral in de Italiaanse keuken en bij gerechten met tomaat gebruikt.

Basilicum is heerlijk op een spiesje samen met een stukje (buffel)mozzarella en tomaat. Je kunt basilicum ook zo gebruiken:

  • Gebruik het bij rauwkost, witte bonen, courgette, tomaat, sinaasappel en/of aardbeien. 
  • Voeg het toe aan groentesoep, tomatensauzen en –soepen.
  • In pastasauzen, bijvoorbeeld met paddenstoelen en zuivelspread light.
  • In pesto.
  • Lekker in een citrus-fruitsalade.
  • Op een broodje zuivelspread light met mierikswortel en aardbeien.
  • Als garnering bij verschillende hartige en zoete gerechten.

Recepten met basilicum

Meer recepten

Verkrijgbaarheid basilicum

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec