Bieslook

De oorsprong van bieslook ligt in China, maar tegenwoordig wordt het gekweekt in Europa en Amerika. In België en Nederland komt wilde bieslook voor. De plant behoort tot de lookfamilie en is verwant aan bolgewassen zoals ui, prei en knoflook. Bieslook heeft een verfijnde uiensmaak, maar wordt ook gebruikt om kleur te geven aan gerechten.

OOK WEL GENOEMD:

Bieslook
Ga naar:

Informatie

Bieslook kopen

Zorg dat de blaadjes fris en groen zijn, niet geel of verlept.

Teelt

De oorsprong van bieslook ligt in China. Tegenwoordig wordt bieslook gekweekt in Europa en Amerika. In België en Nederland komt nog wilde bieslook voor.

De plant behoort tot de lookfamilie en is dus verwant aan bolgewassen zoals ui, prei en knoflook.

De planten uit de lookfamilie maken een voedselvoorraadje onder de grond aan die de winter overleeft. Hierdoor kunnen ze in de lente heel snel opkomen, bloeien en zaad produceren.

Bieslook bloeit in juni en juli. De bieslook krijgt dan roze paarse knoppen.


Tip

Van bieslook eet je geen grote hoeveelheden. Echter voor alle verse kruiden geldt: alle kleine beetjes dragen bij aan je dagelijkse portie groente! 

Bieslook smaak

Bieslook heeft een verfijnde uiensmaak. Bieslook is een toegankelijk en veelzijdig kruid.

Bieslook is heerlijk door zuivelspread als broodbeleg, maar je kunt het ook gebruiken:

  • Bij aardappelen, rauwkost, komkommer, kool, vis, ei, soep, ragout.
  • Op een omelet met kastanjechampignons en (rauwe) ham.
  • Door kruidige magere kwark.
  • Op gepofte aardappel.
  • In salade van peer met ham en eikenbladsla.
  • Door nieuwe (gebakken) aardappeltjes.
  • Bij asperges met een gekookt ei en ham.
  • Als garnering.

Recepten

Meer recepten

Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec