Kropsla

Kropsla is een traditionele en vertrouwde sla. Kropsla is van mei t/m oktober in het seizoen. Je kunt kropsla het beste in de koelkast bewaren. De laatste jaren zijn er veel soorten sla bijgekomen. De inventieve Hollandse tuinder zoekt namelijk naar mogelijkheden om de consument te verrassen met nieuwe soorten. Zo kwamen er de ijsbergsla, romanasla, eikenbladsla, lollo rosso, rucola en little gem.

OOK WEL GENOEMD:

Sla
Ga naar:

Informatie

Portiegrootte

Portiegrootte

Kropsla kopen en bewaren

Goede kropsla ziet er fris van kleur uit. De sla is knapperig vers, zonder verlepte bladeren. Gebruik kropsla het liefst zo snel mogelijk na aankoop.

Als de (voorgesneden) sla of in een mix met andere slasoorten verpakt wordt aangeboden, controleer dan de houdbaarheidsdatum. Je kunt kropsla het beste in de groentelade van de koelkast bewaren. De sla blijft dan 2-3 dagen goed.

Zelf kropsla kweken

Sla kan in één seizoen meermalen achter elkaar geplant worden. Voorjaar en najaar zijn dan de beste perioden. Wil je meer weten over hoe je je eigen kropsla kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje. 

Hoeveel weegt kropsla?

Blaadje: 7 gram 
Groentelepel: 10 gram
Schaaltje: 25 gram
Krop s/m/l ('vuil'): 150/200/270 gram
Krop s/m/l (schoon): 120/160/216 gram


Teelt en seizoen

De slaplant
Kropsla behoort tot de bladgroenten die rauw gegeten worden. Bij de groei vormt kropsla een stengel. Aan de stengel groeien bladeren. Verder kan het blad al of geen anthocyaan bevatten, waardoor zowel rode als groene kropslatypes bestaan. In de veredeling van sla ontstaan er steeds meer nieuwe kleuren en typen. Een nieuwe trend is een slakrop met heel veel blaadjes. Hiermee zet je nog sneller een knapperige salade op tafel!

Kropsla, een echt Hollands product
In Nederland staat ongeveer 120 hectare sla onder glas. In totaal zijn er 70 slatelers. Van mei tot juni komt de kropsla van de volle grond, de andere maanden wordt kropsla in de kas geteeld. Kropsla afkomstig uit de kas is zachter van structuur dan sla uit de buitenteelt. Kropsla is van mei t/m oktober in het seizoen.

Kropsla geteeld op water
Ongeveer 5% van de kropsla wordt in kassen op water geteeld. Dit heeft veel voordelen. De werkzaamheden zijn makkelijker uit te voeren en automatisering is mogelijk. Een ander bijkomend voordeel is dat bij sla geteeld op water de krop geleverd kan worden met een wortelkluit, waardoor de sla beter bewaard kan worden.

Kropsla oogsten met de hand
Kropsla wordt nog veelal met de hand geplant en geoogst. Het is een ambachtelijk product. Kropsla wordt milieuvriendelijk geteeld. De teeltwijze is natuurlijk. De voedselveiligheid is gewaarborgd, doordat de telers moeten voldoen aan vele kwaliteitseisen.

Bekijk dit filmpje waarin Winston Post uitlegt hoe sla wordt geteeld.

Tip

Een portie (schaaltje) sla weegt meestal 25 gram. In combinatie met andere groenten, zoals tomaat, ui, komkommer en radijs zit je wel al snel aan jouw dagelijkse portie van 250 gram.

Kropsla smaak

Kropsla is mals en zacht van smaak. De meeste slasoorten worden rauw gegeten. Little gem, bindsla en andere kleine slakropjes kunnen ook gekookt (kort!) en gebakken worden.

Kropsla kun je zo gebruiken:

  • Als voorgerecht; op een toastje verse geitenkaas uit de oven, ongezouten walnoten en een drupje honing.
  • In een maaltijdsalade.
  • Als schotel naast het hoofdgerecht.
  • Als bijgerecht bij (volkoren)pizza’s, volkorenpasta’s en zilvervliesrijstgerechten.
  • Als frisse stamppot.
  • Een blaadje sla op volkorenbrood is lekker en houdt het beleg verser.
  • Sommige soorten kun je stomen of grillen (bindsla bijvoorbeeld).

Consumptiecijfers

Groene sla staat op plek 10 in de top 10 meest gegeten groentesoorten.

Recepten met kropsla

Meer recepten

Voedingswaarden kropsla

Sla krop- rauw
Sla krop- gekookt
Sla met olie. zonder zout
Sla met slasaus zz
Algemeen
Energie
kj
52
Energie
kcal
13
Eiwit
gr
1.4
Eiwit plantaardig
gr
1.4
Koolhydraten
gr
0.3
Vitaminen
Retinol
mcg
0
Retinol act. equivalent
mcg
69
Vitamine D
mcg
0
Vitamine E
mg
0.2
Vitamine B1
mg
0.05
Mineralen
Zout toegevoegd
mg
0
Natrium
mg
8
Zout
mg
0.02
Calcium
mg
49
Fosfor
mg
36
Gegevens per 100gr/ml, Bron: NEVO
Toon meer

Verkrijgbaarheid kropsla

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec