Laurier

Laurier is een kruid dat je waarschijnlijk vooral kent in gedroogde vorm. De ovale groene blaadjes geven gerechten een lekker kruidige smaak, vooral als je ze lang meestooft of kookt. Laurierblaadjes zijn zelf niet eetbaar. Gedroogde blaadjes geven een meer intense smaak dan verse blaadjes. Laurier geeft je gerechten alleen aroma. Het voegt verder geen voedingsstoffen toe. Verse laurierblaadjes kun je het beste in de koelkast bewaren.

OOK WEL GENOEMD:

Laurierblad
Ga naar:

Informatie

Laurier kopen en bewaren

Gedroogde laurierblaadjes moeten groen zijn. Geel gekleurde blaadjes hebben hun smaak verloren. Verse laurierblaadjes kun je na aankoop het beste in een plastic zakje in de koelkast bewaren.

Zelf laurier kweken

Laurierstruiken worden vaak gebruikt als afscheiding in een tuin of als heg. De struik kan erg groot worden, zorg daarom voor voldoende ruimte in je tuin. Wil je meer weten over hoe je je eigen laurier kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje. 

Teelt en seizoen

Laurier zijn de blaadjes van de altijd groene laurierboom of stuik. Let op, alleen de laurier met een klein blad (laurus nobilis) is geschikt voor gebruik in de keuken. Bladeren van laurierstruiken die in veel tuinen te vinden zijn, zijn niet geschikt voor consumptie.

Gedroogde laurier kun je het hele jaar door kopen. Heb je een geschikt laurierboompje, dan kun je er het hele jaar door van plukken.


Tip

Voor kruiden geldt: alle kleine beetjes helpen mee aan je dagelijkse portie groenten én maken het eten veel lekkerder.

Laurier smaak

De ovale groene blaadjes geven gerechten een lekker kruidige smaak, vooral als je ze lang meestooft of kookt. Gedroogde blaadjes geven een meer intense smaak dan verse blaadjes. 

Laurierblaadjes zijn zelf niet eetbaar, daarom moet je ze aan het einde van de bereidingstijd verwijderen.

Laurier is één van de belangrijkste bestanddelen van een bouquet garni. Je maakt dit door een laurierbladje samen met een takje tijm en een paar takjes peterselie samen te binden. Laat dit meetrekken, bijvoorbeeld bij het maken van bouillons. Een bouquet garni kan ook andere kruiden bevatten, zoals rozemarijn, salie en kervel.

Je kunt laurier ook zo gebruiken:

  • Voeg enkele verse of gedoogde blaadjes toe aan stoofschotels.
  • Trek laurierblaadjes mee bij het trekken van bouillon.
  • Onmisbaar bij het maken van hachee of wildragout.
  • Stop blaadjes tussen ingesneden hele aardappels in de schil, bak deze, besprenkelt met olie en knoflook, in de oven gaar (ca. 30 minuten op 200 °C).

Recepten met laurier

Meer recepten

Verkrijgbaarheid laurier

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec