Linzen

Rode, gele, bruine en groene: er bestaan vele soorten linzen. Linzen zijn alleen gedroogd te koop en stonden heel lang bekend als voedsel voor de armen. De bekendste en misschien wel de smakelijkste linzen zijn de groene linzen van Le Puy uit Frankrijk. Deze zijn klein, bol en donkergroen, met een iets blauwige schijn. Je kunt gedroogde linzen het beste op een koele, droge en donkere plek bewaren.

OOK WEL GENOEMD:

Groene linzen
Gele linzen
Peulvruchten
Bruine linzen
Rode linzen
Ga naar:

Informatie

Linzen kopen en bewaren

Koop verpakkingen die heel zijn en let op de uiterste houdbaarheidsdatum. Je kunt gedroogde linzen na aankoop het beste op een koele, droge en donkere plek bewaren.

Portiegrootte

Gekookt
Opscheplepel: 70 gram
Eetlepel: 35 gram

Gedroogd
Kopje: 105 gram


Teelt en seizoen

Deze kleine schijfvormige peulvruchten komen van oorsprong uit Azië en Zuid-Europa. Het is dan ook niet gek dat ze vooral gebruikt worden in de Indiase, Turkse en Marokkaanse keuken.

Tip

Linzen kun je gebruiken als vleesvervanger. En het is lekker voedzaam in salades. Zo wordt het wel heel makkelijk om voldoende groente te eten!

Linzen smaak

Bruine linzen hebben een rijke, aardse smaak. Groene linzen hebben een iets peperachtige, robuuste smaak. Rode linzen hebben de meest zoete en nootachtige smaak tegenover de andere linzen.

Linzen kun je zo gebruiken:

  • Gekookt met varkensvlees of wild.
  • Gekookt en afgekoeld in een salade met verse kruiden, gegrilde paprika en ansjovis of verse geitenkaas.
  • Met verse spinazie en een yoghurtdressing.
  • Als stevige maaltijdsoep.
  • Met Indiase kruiden (garam massala, koriander, kurkema) voor het traditionele gerecht dahl.

Recepten

Meer recepten

Verkrijgbaarheid

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec