Mango

De mango is één van de oudst bekende vruchten. Er bestaan meer dan duizend soorten mango’s. Het rijpe vruchtvlees is zacht en sappig, lichtoranje van kleur en vezelig. De vrucht smaakt friszoet en verspreidt een zoete geur. De houtige, afgeplatte steenpit zit stevig aan het vruchtvlees vast en is niet eetbaar. Je kunt mango het beste op de fruitschaal bewaren.
Ga naar:

Informatie

Mango kopen en bewaren

In Nederland kun je het hele jaar door mango’s kopen. Een rijpe mango ruikt lekker zoet en geeft bij lichte vingerdruk een beetje mee. De kleur van de schil zegt niets over de rijpheid van de vrucht, maar kijk wel of er geen zwarte vlekken op zitten. Je kunt mango na aankoop het beste op de fruitschaal bewaren.

Portiegrootte

1 halve = 140 gram
1 heel = 280 gram


Teelt en seizoen

De mangoboom is de grootste fruitboom ter wereld, deze kan wel 30 tot 40 meter hoog worden! Nee dat is geen typfout, mangobomen kunnen echt zo hoog als een reuzenrad worden. Jonge mangobomen zijn na 4 tot 6 jaar klaar voor de oogst. Mangotelers kijken naar o.a. de kleur van de mangopulp om vast te stellen of de mango's geoogst kunnen worden. Telers van de welbekende eetrijpe mango’s oogsten de mango's gemiddeld twee weken later dan normaal.

Nog steeds is India de grootste producent van mango’s, maar vrijwel de gehele oogst wordt in het land zelf geconsumeerd. Gelukkig worden mango’s verbouwd in bijna alle (sub)tropische landen, zodat er ook nog wat van dit heerlijk fruit voor ons overblijft. De groengele bloemen worden vooral in India gebruikt voor ceremoniën en godsdiensten. Men beweert dat Boeddha al slapend onder de mangoboom zijn wijsheid heeft opgedaan.

Tip

Een halve mango weegt 140 gram. Met recht een stevige bijdrage aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid fruit van 200 gram

Mango smaak

Het rijpe vruchtvlees is zacht en sappig, lichtoranje van kleur en vezelig tot bijna boterzacht. De vrucht smaakt friszoet en verspreidt een zoete geur. De (oneetbare) steenpit is houtig en afgeplat en zit stevig aan het vruchtvlees vast.

Recepten met mango

Meer recepten

Voedingswaarden mango

Algemeen
Energie
kj
278
Energie
kcal
66
Eiwit
gr
0.6
Eiwit plantaardig
gr
0.6
Koolhydraten
gr
14.3
Vitaminen
Retinol
mcg
0
Retinol act. equivalent
mcg
26
Vitamine D
mcg
0
Vitamine E
mg
1.1
Vitamine B1
mg
0.03
Mineralen
Zout toegevoegd
mg
0
Natrium
mg
1
Zout
mg
0
Calcium
mg
14
Fosfor
mg
12
Gegevens per 100gr/ml, Bron: NEVO
Toon meer

Verkrijgbaarheid mango

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec