Tuinbonen

Met deze zomergroente kan iedereen letterlijk zijn eigen boontjes doppen. Tuinbonen zijn de zaden van een vrij grote, viltachtige peul. Jonge tuinboontjes zijn het lekkerst. Ze hebben een zachte, volle smaak. Tuinbonen worden ook wel 'dikke duimen' of in Brabant, 'boeren boxen' genoemd. Tuinbonen zijn gezond. Ze bevatten een hoog gehalte aan vitamine B en C. Tuinbonen zijn in Nederland in juli en augustus in het seizoen. Je kunt tuinbonen het beste in de koelkast bewaren.

OOK WEL GENOEMD:

Boon
Bonen
Dikke duimen
Tuinboon
Tuinboontjes
Boeren boxen
Ga naar:

Informatie

Tuinbonen kopen en bewaren

Let bij het kopen van tuinbonen op de grootte en op de versheid. Ze mogen niet slap zijn. Neem per volwassene 500 gram tot 750 gram ongedopte tuinbonen. Bij bonen in glas, blik of uit diepvries let je op de houdbaarheidsdatum. Je kunt de tuinbonen na aankoop het beste in de koelkast bewaren.

Zelf tuinbonen kweken

Met het zaaien van tuinbonen kun je in januari al beginnen onder glas, of in maart meteen in de volle grond. Wil je meer weten over hoe je je eigen tuinbonen kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje. 

Hoeveel wegen tuinbonen?

Tuinbonen blik/glas, diepvries of gekookt
Opscheplepel: 50 gram
Eetlepel: 25 gram

Tuinbonen rauw
Opscheplepel: 53 gram
Eetlepel: 27 gram


Teelt en seizoen

Tuinbonen zijn de zaden van een vrij grote, viltachtige peul. Er zitten 2 tot 5 zaden in een peul. Tuinbonen zijn in Nederland in juli en augustus in het seizoen.

Tuinbonen worden al heel lang verbouwd: al in 6000 v.Chr. De zaden waren toen nog vrij klein en zijn voor het eerst gevonden bij archeologische opgravingen bij Nazareth in Israël.

Nederlanders weten sinds de 15e eeuw dat verse, jonge tuinboontjes niet te versmaden zijn.

Filmpje: Bonen verbouwen in je moestuin doe je zo.  

Tip

Voor 2 personen heb je ongeveer 1-1,5 kg tuinbonen nodig. Vind je dat te veel werk voor je dagelijkse portie groenten, combineer de tuinboon dan met ui en tomaat, koop ze uit blik/glas of kies voor de diepvriesvariant.

Tuinbonen smaak

Jonge tuinbonen hebben een volle, zachte smaak.

Tuinbonen kun je zo gebruiken:

  • Geblancheerd met mosterd- of tomatensaus.
  • Met fijngehakt, vers bonenkruid.
  • Met blokjes ham en ui.
  • In een salade met komkommer en kipreepjes.
  • In rauwkostsalades.
  • Door de pasta met tomatensaus en verse geitenkaas of mozzarella.

Recepten met tuinbonen

Meer recepten

Voedingswaarden tuinbonen

Bonen tuin- rauw
Bonen tuin- blik/glas
Bonen tuin- gekookt
Bonen tuin- diepvries onbereid
Bonen tuin- gekookt met zout (962+)
Algemeen
Energie
kj
211
Energie
kcal
51
Eiwit
gr
5
Eiwit plantaardig
gr
5
Koolhydraten
gr
4
Vitaminen
Retinol
mcg
0
Retinol act. equivalent
mcg
9
Vitamine D
mcg
0
Vitamine E
mg
0.5
Vitamine B1
mg
0.1
Mineralen
Zout toegevoegd
mg
0
Natrium
mg
5
Zout
mg
0.01
Calcium
mg
20
Fosfor
mg
100
Gegevens per 100gr/ml, Bron: NEVO
Toon meer

Verkrijgbaarheid tuinbonen

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec