Venkel

Venkel is een veelzijdige groente afkomstig van de venkelplant. De smaak lijkt op die van anijs. Van venkelzaden kun je ook olie maken en thee zetten. Voor gebruik kun je venkel het beste in de koelkast bewaren, maar je kunt het ook invriezen. De Nederlandse venkel is van juni tot en met oktober in het seizoen.
Ga naar:

Informatie

Portiegrootte

Portiegrootte

 Venkel kopen

Koop venkel altijd zo vers mogelijk. Als venkel te lang ligt, loopt de smaak namelijk wat terug. Een verse venkel ziet er fris en mooi groen uit en de ‘knol’ voelt stevig aan. Let erop dat de venkel ‘rokken’ spierwit zijn en geen bruine vlekken hebben.

Venkel bereiden en bewaren

Je kunt venkel na aankoop het beste in de koelkast bewaren. Venkel kun je ook invriezen. Het blijft tot wel 1 jaar houdbaar in de diepvries. Blancheer het eerst kort voordat je het invriest. Lees hier meer over hoe je venkel kunt schoonmaken, bereiden en bewaren.

Hoeveel weegt venkel?

Rauw
Per stuk s/l: 140/360 gram

Gekookt
Opscheplepel: 50 gram


Zelf venkel kweken

Zaai venkel op een vochtige ondergrond en houdt de grond voortdurend vochtig. Meer informatie over hoe je je eigen venkel kunt kweken vind je op Mijn Keukentuintje.

Teelt en seizoen van venkel

Via middeleeuwse handelsroutes bereikte de Aziatische venkel West-Europa en verraste onze voorouders telkens weer met nieuwe toepassingen.

Ons koele en droge zomerklimaat is perfect voor de teelt van venkel. Het klimaat verfijnt de bijzondere anijsachtige smaak van deze kruidige groente.

Venkel kan in volle grond, potjes of op trays worden gezaaid. De groei van het gewas en de ontwikkeling van de bollen dient zo gelijkmatig mogelijk te verlopen. Zeer warme of erg natte zomers zijn ongunstig voor het gewas. Voor een goede groei van venkel zijn temperaturen van 16-18°C optimaal. Temperaturen boven de 24°C en beneden de 7°C remmen de groei.

Tijdens de groeiperiode geven telers de venkelplanten regelmatig water. De plant kan namelijk niet tegen droogte.

De Nederlandse venkelteelt is een ‘schone teelt’. Dit betekent dat er extra controles worden uitgevoerd op bijvoorbeeld de kwaliteit van de grond.

Na drie maanden is de venkel oogstrijp. De planten worden met een mes net onder de knol van de wortel losgesneden. Vervolgens wordt ook meteen het meeste blad verwijderd.

De Nederlandse venkel is van juni tot en met oktober verkrijgbaar. Van maart tot en met mei is de Nederlandse venkel beperkt verkrijgbaar. Venkel is het hele jaar verkrijgbaar in de winkel.

Tip

Een kleine venkelknol weegt 140 gram. Na schoonmaken blijft hiervan ongeveer 120 gram over op je bord. Je hebt daarmee bijna de helft van de aanbevolen 250 gram groenten binnen!

Venkel smaak

Venkel heeft een anijsachtige smaak. Venkel kun je zo gebruiken:

  • Geroosterd uit de oven.
  • Gestoofd met stukjes tomaat en ui.
  • Gesmoord met een kopje witte wijnazijn en een bouillonblokje (met minder zout).
  • Venkelbladen gevuld met fijngesneden venkel, sinaasappel en verse geitenkaas.
  • In een salade met appel, paprika en tomaat.
  • In een salade met venkel, sinaasappel, waterkers, olijfolie, peper en een paar zwarte olijven.

Recepten met venkel

Meer recepten

Voedingswaarden venkel

Venkel rauw
Venkel gekookt
Algemeen
Energie
kj
70
Energie
kcal
17
Eiwit
gr
1
Eiwit plantaardig
gr
1
Koolhydraten
gr
2
Vitaminen
Retinol
mcg
0
Retinol act. equivalent
mcg
12
Vitamine D
mcg
0
Vitamine E
mg
0.2
Vitamine B1
mg
0.23
Mineralen
Zout toegevoegd
mg
0
Natrium
mg
11
Zout
mg
0.03
Calcium
mg
70
Fosfor
mg
45
Gegevens per 100gr/ml, Bron: NEVO
Toon meer

Verkrijgbaarheid venkel

Verkrijgbaarheid uit Nederland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Verkrijgbaarheid uit het buitenland
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec