6x recepten met 'vergeten groenten'

Je komt ze wel vaker tegen: lijstjes met de zogenaamde vergeten groente; groente die men 'vroeger' vaak at maar die we nu bijna nergens meer tegenkomen. In dit blog gaan we het hebben over deze toppers en hoe je ze lekker kunt klaarmaken.

1. Raapsteeltjessalade

Wij zijn dol op raapsteeltjes. Deze frisse voorjaarsgroente is eigenlijk het jonge loof van meiknolletjes, dat met wortel en al wordt geoogst. Heerlijk rauw in een stamppotje of in deze salade met tomaat en ei.

2. Zeekraal met gestoofde zalm

Bij 'vergeten groente' denk je meestal aan knollen en rapen, maar je ook zeekraal past in deze categorie. Zeekraal is een van de weinige groentesoorten die hier al duizenden jaren gegeten worden. Ja je leest het goed, duizenden jaren! En de laatste tijd is de groente gelukkig weer bezig met een opmars. De ziltige smaak van zeekraal past perfect bij vissoorten met een zachte smaak zoals zalm, zoals in dit recept. 

3. Koolrabischotel

Een andere 'vergeten groente' is de koolrabi. Deze groente groeit niet onder maar bóven de grond. Rauwe koolrabi smaakt een beetje naar selderij. Lekker voor in een salade of warm in deze ovenschotel met een lekker knapperig notenkorstje.

4. Meiraapsalade

Hierboven hadden we het over raapstelen, nu gaan we het hebben over de knol van de raapstelen: de meiraap (niet te verwarren met koolraap of koolrabi). De naam verklapt het al, deze groente kun je alleen in het voorjaar kopen. Als je de meiraap in dunne plakjes snijdt, dan kun je 'm heel goed verwerken in een frisse salade.

5. Pastinaak uit de oven

De pastinaak is de laatste jaren bezig met een opmars en zien we steeds vaker weer op ons bord belanden. Het is dus maar de vraag of deze groente echt vergeten is. Toch zetten we 'm nog op het lijstje omdat we geen genoeg kunnen krijgen van z'n zoete, anijsachtige smaak. Deze smaak komt goed tot z'n recht in de oven. Heel simpel eigenlijk: snij mooie (niet te dikke!) plakjes pastinaak, bietjes en pompoen en leg ze op de bakplaat. Even besprenkelen met wat honing en tijm en dan 15 minuten in de oven. Smullen maar!

6. Ovenschotel met schorseneren

Schorseneren. Ze worden 'keukenmeidenverdriet' genoemd omdat het een behoorlijke klus is om ze schoon te maken. Dat is dan ook een van de redenen dat schorseneren een 'vergeten' groente zijn. Jammer, want het vruchtvlees is lijkt wat op asperges en is echt heerlijk! Ook deze ovenschotel kost wat tijd, maar je gaat gegarandeerd smullen.

Klik hier voor alle recepten van Veggipedia.