Doe mee met de Verspillingsvrije Week!

In de vorige duurzaamheidsblog hebben we onderzocht hoeveel voedsel nou eigenlijk thuis wordt verspild. Maar hoe komt dat nou? En waar kan je zelf op letten? In deze blog geven we de grootste redenen voor voedselverspilling met wat tips hoe je hier zelf mee aan de slag kan. En we belichten de Verspillingsvrije Week, een mooi initiatief van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling.

Wist je dat het volgende week de Verspillingsvrije Week is? Van maandag 11 t/m zondag 17 september organiseert Samen Tegen Voedselverspilling deze week. Tips, tricks en activiteiten zullen gedeeld worden om jou te helpen zo min mogelijk voedsel weg te gooien. Neem een kijkje op hun website om op de hoogte te blijven en om je vast in te lezen.

Vanwege dit initiatief focussen we in deze blog op oorzaken van voedselverspilling, zodat je hier zelf ook op kan letten. Redenen voor voedselverspilling zijn onder andere dat de consument het product niet meer vertrouwt, dat het product niet meer lekker is of dat de portie te groot is.

Ik vertrouw het product niet meer

Laten we beginnen met het onderscheid tussen een Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT-datum) en een Te Gebruiken Tot-datum (TGT-datum). Een THT-datum wordt gegeven aan producten die niet snel bederven, en indiceert een datum waarna de kwaliteit van het product achteruit kan gaan, maar wel nog veilig is om te consumeren. Let daarna op kleur, geur en smaak van een product voordat je het consumeert. Wel is een product vaak beperkt houdbaar na openen van de verpakking.

Een TGT-datum wordt gegeven aan producten die bederfelijk zijn en indiceert een datum waarna de veiligheid van een product niet meer gewaarborgd kan worden. Wil je zo'n product toch langer bewaren? Vries het dan in. Voorbeelden van producten met TGT-data zijn voorgesneden groenten en maaltijdsalades. Bewaarinstructies staan altijd aangegeven op producten met een TGT-datum: bewaar deze producten in de koelkast, ingesteld op 4oC. Check ook deze tool van het Voedingscentrum om uit te zoeken hoe je ieder product moet bewaren, en hoe je bederf kan herkennen op die producten. Heel handig om te beoordelen of je een product nog kan eten!

De portie is te groot

Als de portie te groot is, kan je de restjes opnieuw gebruiken voor je volgende maaltijd. Maak bijvoorbeeld een broodje klaar met wat overgebleven groenten en hummus, of doe je groenterestjes in een pastasaus. Krijg je net dat laatste beetje fruit niet meer op? Maak bijvoorbeeld een lekkere slush puppy als toetje of maak pannenkoeken met fruit als ontbijt!

Bewaar je restjes dus altijd; je kan er een hele hoop nieuwe gerechten of tussendoortjes van maken. Op Veggipedia kan je per groente of fruit zoeken naar bijpassende recepten. Ook zie je hier hoe je het product het beste kan bewaren. Je vermindert namelijk ook je voedselverspilling door je groenten en fruit goed te bewaren*. Samen Tegen Voedselverspilling heeft ook een handig receptenboek, speciaal gemaakt om je aan de hand van allemaal lekkere en handige recepten je restjes op te maken.

Het product is niet meer lekker

De kwaliteit van een stuk fruit of groente kan achteruit gaan. Denk bijvoorbeeld aan een beurse plek of een kapotte schil. Maar dat hoeft nog niet te betekenen dat het niet meer eetbaar is. Je kan zo'n product nog prima verwerken in een maaltijd zoals een soep of sap. Maak bijvoorbeeld een groentesmoothie met spinazie, peer en munt, of zet een kopje cappuccino met venkel. Voor nog veel meer creatieve recepten kan je een kijkje nemen op de receptenpagina van Veggipedia.

Test jouw kennis

Hoewel de tips een mooie start zijn, is het nooit genoeg om meer kennis op te doen wat jij tegen Voedselverspilling kan doen. Ben jij een echte verspillingsvrijeheld en weet je alles over voedselverspilling? Doe dan onze verspillingsquiz. Test aan de hand van de quiz jouw kennis op het gebied van voedselverspilling en bewust omgaan met groenten en fruit. Ben je benieuwd hoe ver jouw kennis is over voedselverspilling? Doe dan de verspillingsquiz op Veggipedia!


Bronnen:
* Bewaren van voedsel : Factsheet. (2016). In Voedingscentrum: De erkende autoriteit op het gebied van gezond, veilig en duurzaam eten.