Ode aan de boon
Een van de favoriete spelletjes van veggiblogger Kim is Boonanza. In dit kaartspel moet je bonen verbouwen op je akkers. Het spel leert je belangrijke lessen des levens, zoals dat een tuinboon minstens twee snijbonen waard is. Noem het beroepsdeformatie, maar het zette Kim aan het denken over bonen. Want die krijgen lang niet altijd de waardering die ze verdienen, terwijl het eigenlijk ideaal voedsel is tijdens deze coronacrisis. Gezond, klimaatvriendelijk, lang houdbaar in de voorraadkast, lekker en makkelijk zelf te telen in je achtertuin.
Bartje wilde niet bidden voor z'n bruine bonen en hij was niet alleen. Bonen waren lange tijd niet erg hip. Maar dankzij de populariteit van chefs als Yotam Ottolenghi (wie-kent-'m-niet) en opname in de Schijf van Vijf als eiwitrijke vleesvervanger, zie je een langzame (her)waardering van de boon tot stand komen.
Dit zie je ook terug in het steeds groter wordende aanbod van bonen in de supermarkt. Dat is mooi want bonen zijn erg gezond. Volgens het Voedingscentrum zijn peulvruchten (zoals bonen) goed voor het verlagen van je cholesterol. Daarnaast zijn ze rijk aan koolhydraten, eiwitten, B-vitamines en mineralen, zoals ijzer en calcium. Ze zijn ook goed voor je stoelgang, soms zelfs iets té goed.
En ze hebben een lage milieubelasting, ook niet onbelangrijk.
Het Voedingscentrum raadt aan om 1 keer per week je vlees te vervangen door bonen. Nu heb ik thuis een Grote Carnivoor* die mij de hele avond niet meer aankijkt als ik geen vlees klaarmaak, maar dit lijkt mij een haalbaar doel. Ik heb alvast op Veggipedia naar wat inspiratie gezocht en kwam de volgende recepten tegen om te proberen:
- Bruine bonenschotel met pittige witte kool (https://www.veggipedia.nl/recepten/bruine-bonenschotel-met-pittige-witte-kool)
- Pittige kapucijners met paksoi en zoete aardappel (https://www.veggipedia.nl/recepten/pittige-kapucijners-met-paksoi-en-zoete-aardappel)
- Griekse snijbonen met limabonen (https://www.veggipedia.nl/recepten/snijbonen-met-limabonen-op-zn-grieks)
- Chili con carne (met kidneybonen :)) (https://www.veggipedia.nl/recepten/chili-con-carne)
Iemand die trouwens veel van bonen afweet is Joke Boon. Niet heel verwonderlijk gezien haar achternaam. Zij stelde zichzelf de uitdaging om een jaar lang iedere dag iets met peulvruchten te eten. Het resultaat: het boek Bonen! met 144 nieuwe bonenrecepten. Joke maakt ook heerlijke recepten voor Veggipedia, mét en zonder bonen. Een van mijn favoriete recepten van haar is deze heerlijke salade met zwarte ogen bonen.
Veggieblogger: Kim van Luijk
*Een volwassen man van 31 jaar oud