Welke recepten kun je maken met knolselderij?

Wij krijgen regelmatig de vraag wat je nou precies kan doen met knolselderij. Speciaal voor die mensen zetten we het hieronder op een rijtje. Je kunt knolselderij eigenlijk precies zo gebruiken als een aardappel: dus gekookt, uit de oven, in de soep, in de stamppot en ga zo maar door. Het enige verschil: knolselderij kun je wél rauw eten.

1. Knolselderij uit de oven

Onze favoriet. Je kunt de knolselderij in z'n geheel (of een helft) in de oven grillen. Schil de knolselderij en wrijf deze in met olijfolie en kruiden naar smaak. Verpak de knol in aluminiumfolie. Doe een laagje water in een ovenschaal en leg hier de knolselderij in. Bak de knolselderij nu ongeveer 2 tot 2,5 uur in de oven op 200 graden.

Of kook eerst de knolselderij en gratineer deze in de oven, ook een aanrader. 

2. Knolselderij koken

Dit is een van de meest simpele manieren om knolselderij klaar te maken. Snijd de knollen in plakken. Doe dit pas vlak voordat je ze gaat koken. Schil de plakken en snijd ze in reepjes of blokjes en kook ze daarna in weinig water gaar (ongeveer 15-20 minuten).

 

3. Knolselderijsoep

Net als bij aardappels kun je knolselderij gebruiken om je soep wat 'body' te geven. Ook hier geldt: schillen, even koken en vervolgens pureren. Veel mensen gebruiken knolselderij in de erwtensoep. Wij zijn groot fan van deze knolselderij-knoflooksoep.

4. Stamppot met knolselderij

Lekker hoor al die stamppotjes, zowel de zware kost in de winter als de lichte zomervarianten. En hoewel aardappels veel vitaminen en mineralen bevatten, hebben we zo nu en dan wel trek in iets anders. Je kunt de aardappel dan prima vervangen door knolselderij, zoals in deze stamppot met knolselderij en wortel.

5. Rauwe knolselderij

In tegenstelling tot aardappels, kun je knolselderij wel rauw eten. Snij een stuk knolselderij af en schil deze. Neem vervolgens een kaasschaaf (of dunschiller) en schaaf het in dunne plakjes. Zorg er wel voor dat je het héél dun schilt, anders krijg je het moeilijk weggekauwd. Lekker in een salade zoals deze met pecannoten en mandarijn.

Heb jij een geweldig recept met knolselderij? Laat het ons weten op Facebook!