IJsbergsla kopen
Let erop dat de bladeren frisgroen zijn en de stronk wit. Als de stronk al bruin begint te worden, is de sla niet vers meer. Sommige ijsbergslasoorten bevatten een melkachtige vloeistof. Dit zorgt ervoor dat de sla iets bitter smaakt, maar je kunt dit gewoon eten.
Als de (voorgesneden) sla of in een mix met andere slasoorten verpakt wordt aangeboden, controleer dan de houdbaarheidsdatum.
Zelf ijsbergsla kweken
Sla kan in één seizoen meermalen achter elkaar geplant worden. Voorjaar en najaar zijn dan de beste perioden. Wil je meer weten over hoe je je eigen sla kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje.
Hoeveel weegt ijsbergsla?
Blad/blaadje: 15 gram
Groentelepel: 30 gram
Schaaltje: 45 gram
Krop (‘vuil’): 340 gram
Krop (schoon): 272 gram
Teelt
IJsbergsla is een dikke, lichtgroene krop met knapperige bladeren. Er bestaat ook rode ijsbergsla.
Sinds 1981 wordt ijsbergsla in Nederland geteeld. Hierbij worden de plantjes eerst in potten gezaaid en daarna overgeplant in de volle grond op ruime afstand van elkaar.
Bekijk dit filmpje waarin Winston Post uitlegt hoe sla wordt geteeld.
Tip
Een schaaltje ijsbergsla bij de lunch weegt 45 gram. Eet er ook nog een tomaatje bij en je hebt zo de helft binnen van je dagelijkse portie groenten. Lekker fris, makkelijk en lekker!
IJsbergsla smaak
IJsbergsla heeft een knapperig en frisse smaak.
IJsbergsla kun je zo gebruiken:
- Op een volkoren sandwich.
- In een salade met perzik en peer.
- In een salade met meloen en garnalen.
- In een stamppot: door aardappelpuree met blokjes 30+ kaas.
- Als onderdeel van de vulling in een Mexicaanse tortilla.
- Als voorgerecht: huzaren- of tonijnsalade rollen in grote bladeren ijsbergsla.
- Als bijgerecht gestoomd of gesmoord (eventueel met andere groenten).
Consumptiecijfers
Groene sla staat op plek 10 in de top 10 meest gegeten groentesoorten.