Komkommer kopen en bewaren
Komkommer moeten een gave schil hebben die glanst. Daarnaast moet de komkommer stevig aanvoelen. Je kunt komkommer na aankoop het beste op een koele plaats buiten de koelkast bewaren.
Zelf komkommers kweken
Vanaf eind mei kun je komkommers buiten in de volle grond zaaien. Zorg voor een goed bemeste grond. Wil je meer weten over hoe je je eigen komkommers kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje.
Hoeveel weegt een komkommer?
Rauw
Per stuk (met schil, niet schoongemaakt) s/m/l: 320/420/550 gram
Per stuk (zonder schil) s/m/l: 288/378/495 gram
Groentelepel: 50 gram
Eetlepel: 30 gram
Schaaltje (met schil): 115 gram
Per cm: 10 gram
Gekookt
Groentelepel: 60 gram
Eetlepel: 35 gram
Teelt en seizoen
Komkommer is een eenjarige vruchtgroente die behoort tot de familie van meloen en courgette.
De komkommer groeit aan een klimplant met grote bladeren. Aan één stengel kunnen tientallen komkommers groeien.
De vrucht wordt geoogst als deze nog donkergroen is. Al rijpend verkleurt de vrucht naar geelgroen.
Komkommers worden geteeld in Nederlandse kassen, waar ideale groeiomstandigheden de perfecte kwaliteit garanderen.
Filmpje: Hoe worden komkommers gekweekt?
In dit filmpje laat Winston Post zien hoe snackkomkommers worden geteeld.
Tip
Eet een komkommersalade bij de warme maaltijd of neem een stuk komkommer als gezond en fris tussendoortje. Zo kom je nog makkelijker aan je 250 gram groenten!
Komkommer smaak
Komkommer heeft een frisse en neutrale smaak. Deze groente is dan ook erg geliefd bij kinderen.
Deze sappige vriend is door zijn frisse smaak één van de meest populaire saladegroenten in ons land, maar je kunt er meer mee: stoven of bakken bijvoorbeeld.
Je kunt de komkommer zo gebruiken:
- In salade, samen met tomaat, ui, olijfjes en paprika.
- Roerbakken met kerrie.
- Geraspt in een dipsaus, met knoflook en magere kwark.
- Plakjes op volkorenbrood met pindakaas of 30+ kaas.
- Plakjes op volkorenbrood met ham, ei en tomaat.
- In komkommersoep met bv. wat kookroom (light).
- Bolletjes komkommer als garnering van soepen en andere gerechten.
- Stoven, smoren of roerbakken als bijgerecht met bijvoorbeeld wat verse kruiden.
Consumptiecijfers
Komkommer staat op plek 7 in de top 10 van de meest gegeten soorten groente.