Paprika kopen
Een verse, gezonde paprika voelt stevig aan. Hij glanst mooi en heeft geen rimpels of vlekken. De steel heeft een frisse groene kleur. Let op kleine beschadigingen, die worden snel groter!
Zelf paprika kweken
Paprika’s worden in Nederland vooral onder glas geteeld, maar je kunt ze ook op een beschut plekje in je moestuin kweken. Houd er rekening mee dat paprika’s veel tijd nodig hebben om te groeien. Wil je meer weten over hoe je je eigen paprika's kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje.
Hoeveel weegt een paprika?
Per stuk s/m/l/ (vuil): 80/100/170 gram
Teelt
De teelt van paprika’s vindt in Nederland plaats in kassen.
Paprikaplanten worden 3 tot 4 meter hoog. De eerste bloem van een plant verschijnt in januari. De bloem wordt meestal verwijderd, omdat deze een onregelmatige vrucht vormt. Aan de plant bloeien telkens een paar bloemen tegelijk. Hierdoor groeien ook meerdere vruchten tegelijk aan de plant. In een jaar tijd groeien er zo’n zestig paprika’s aan één plant.
Het verzorgen van de planten is handwerk. Dagelijks snijden medewerkers van het teeltbedrijf de rijpe vruchten met de hand af. Deze worden voorzichtig in grote bakken gelegd om te voorkomen dat de paprika’s beschadigen. Na het plukken worden de paprika’s gesorteerd op kwaliteit, grootte en gewicht. Vervolgens worden ze verpakt op basis van de specificaties van de supermarkten.
In de kas doet de paprikateler er alles aan om de natuur in balans te houden. Schadelijke insecten worden bestreden door hun natuurlijke vijand, een insect dat door de teler in de kas wordt uitgezet. Dit betekent dat allerlei beestjes er een ideale leefomgeving vinden: van mijten en lieveheersbeestjes tot en met kwikstaartjes die er hun nestjes bouwen. De kas is daarmee niet alleen een paradijs voor de paprika, maar ook voor vele beestjes. En dat allemaal om de paprikaplant op natuurlijke wijze in optimale gezondheid te houden en het gewas te beschermen (lieveheersbeestjes eten luizen en kwikstaartjes eten rupsen).
Het resultaat van deze ambachtelijke paprikateelt zijn mooie, gezonde, glanzende paprika’s. En omdat er geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt hoef je in de keuken alleen eventueel vuil of stof eraf te wassen.
Paprika’s uit de Nederlandse kassen zijn het hele jaar rond beschikbaar. Alleen is de aanvoer in de periode november tot half april wat beperkter. De meeste telers planten in december de paprikaplanten in hun kas. Eind maart volgt de eerste oogst en in november vindt de laatste oogst plaats. Daarna worden de kassen schoongemaakt, zodat ze in december weer kunnen beginnen met een nieuwe cyclus.
Filmpje: In dit filmpje laat Winston Post zien hoe de paprika wordt geteeld.
Tip
Wordt het een kleurig maal vandaag? Reken dan op 1,5 paprika per persoon om 250 gram op het bord te krijgen.
Paprika smaak
De meeste paprika’s hebben een zoete, frisse smaak. Sommige paprika’s zijn minder zoet, bijvoorbeeld de groene. De groene paprika wat eerder fris en wat pittig van smaak.
De paprika kun je zo gebruiken:
- Gevuld met mager rundergehakt of zilvervliesrijst en in de oven gebakken.
- In salades, leuk door zijn vrolijke kleur!
- Geroosterd in de oven tot het vel zwart ziet, afdekken met plastic folie en vel verwijderen.
- In stukken aan spiesjes op de barbecue.
- In reepjes op een volkorenboterham met 30+ kaas of ham.
- In roerbakgerechten.
- In stoofschotels met vlees.
- Op (volkoren)pizza.
- Reepjes in soepen.
- Smoren met bijv. courgette en tomaat voor pastasaus.
- In hartige taarten.
- In een pastasaus.
- In wraps met bijv. bonen en tomaten.
Wil je de paprika rauw eten? Laat de paprika dan eerst even op kamertemperatuur komen.
Paprika weetjes voor jou
In Nederland groeien paprikaplanten in een kas. De telers starten in november met een klein plantje. In januari komen de eerste bloemen, die in 8 tot 10 weken uitgroeien tot een rijpe vrucht. In maart oogsten zij de eerste vruchten, in november de laatste. Elke plant produceert circa 75 paprika’s. Telers verwennen die plant met water en voedingsstoffen. Dat zorgt voor een heerlijke smaak.
Paprika’s bevatten veel gezonde voedingsstoffen. De paprika is rijk aan vezels en een natuurlijke bron van vitamine E, folaat (vitamine B11) en vitamine B6. Ook is de paprika een goede bron van plantaardig eiwit. Daarnaast is de paprika rijk aan vitamine C. Samen met vitamine A spelen ze een belangrijke rol in je afweersysteem. Vitamine C en de B-vitamines helpen tenslotte samen met de natuurlijke suikers je hersenen goed te laten functioneren. Met twee oranje snackpaprika’s heb je direct je dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen. En ook nog vitamine E, B6 en vezels. Bovendien bevat een paprika weinig calorieën, dus past bij een gezonde leefstijl.
Zoet, zoeter, zoetst … Oranje paprika’s zijn de zoetste van alle kleuren paprika’s. Perfect voor kinderen die stiekem niet zo van groenten houden. Ook puntpaprika’s en snackpaprika’s zijn extra zoet en strelen de tong. Een handig trucje: hoe helderder de kleur, hoe zoeter de smaak!
Paprika’s zijn er in alle kleuren van de regenboog. Want naast – de voor jou bekende paprikakleuren – rood, geel, oranje en groen, bestaan er ook zwarte, chocoladebruine, paarse, gestreepte en witte paprika’s. Wat biedt de natuur toch eindeloos veel variatie!
Je kan paprika’s het beste op een koele plek bewaren (ca. 12-15 °C), maar liefst niet in de koelkast. Paprika’s willen, zoals alle vruchtgroente, nog even doorrijpen. Een te koude temperatuur verstoort dit proces. Als je de paprika’s goed bewaart, kunnen ze een week mooi blijven. Verpakte paprika’s blijven langer vers.