Rabarber kopen en bewaren
Rabarber is vers als de stelen hard en stevig aanvoelen. Er zijn verschillende soorten rabarber. Je hebt ze met geheel groene, met groenrode en met rode stelen. Groene stelen zijn zuurder dan rode, maar ze zijn niet 'onrijp'. Groene stelen zullen door bewaren dus ook nooit rood worden.
Zelf rabarber kweken
Van rabarber in je moestuin kun je jarenlang plezier hebben. Rabarber is een gemakkelijke groente om te kweken en bij te houden. Wil je meer weten over hoe je je eigen rabarber kunt kweken? Neem dan een kijkje op de website van Mijn Keukentuintje.
Hoeveel weegt rabarber?
Rauw
Per bos (vuil): 1000 gram
Per bos (schoon): 850 gram
Als moes
Opscheplepel: 60 gram
Eetlepel: 30 gram
Schaaltje 200 gram
Teelt rabarber
Filmpje: Zo wordt Hollandse rabarber geteeld.
Tip
Een portie rabarbercompote bij de warme maaltijd krikt de groenteconsumptie weer lekker op. Reken 200 gram per persoon, voor 100 gram compote op het bord.
Rabarber smaak
Rabarber heeft een friszure smaak.
Er zijn verschillende soorten rabarber. Je hebt ze met geheel groene, met groenrode en met rode stelen.
Groene stelen zijn zuurder dan rode, maar ze zijn niet 'onrijp'. Groene stelen zullen door bewaren dus ook nooit rood worden.
Van deze groente wordt bijna altijd een compote of een zoet nagerecht gemaakt. Door de manier waarop we het bereiden lijkt het meer op fruit dan op groente. Toch is het echt een groente.
Rabarber kun je zo gebruiken:
- Magere of halfvolle yoghurt.
- Op volkorenbrood met een laagje magere kwark.
- Als nagerecht op een laagje lange vingers met een bolletje sorbetijs.
- Met een kop van stijfgeklopt eiwit in de oven even bruin laten worden.
- In compote.
- In taarten of gebak, eventueel in combinatie met andere fruit.
- In sorbet.
- Bij stoofschotels met eend, lams- of varkensvlees.
- In sauzen bij vette vis (bijvoorbeeld makreel).
Moet ik krijt toevoegen aan rabarber?
In rabarber bevindt zich oxaalzuur. Deze stof bindt met calcium. Dat betekent dat je opname van calcium hierdoor vermindert. Om die reden deden ze vroeger wat krijt bij rabarber. Inmiddels is bekend dat oxaalzuur bij een gevarieerde voeding helemaal geen kwaad kan. Krijt toevoegen is dus echt niet nodig.