Winterpeen kopen en bewaren
De winterpeen moet onbeschadigd, helder van kleur, dof en droog zijn, zonder bruine vlekken.
Winterpeen kun je 1 maand op de fruitschaal bewaren. Bewaar winterpeen niet in de koelkast, dan is de peen korter houdbaar (ca. 7 dagen).
Portiegrootte
Rauw
Per stuk s/m/l (‘vuil’): 160/270/375 gram
Per stuk s/m/l (schoon): 144/243/338 gram
Gekookt
Opscheplepel: 55 gram
Eetlepel: 30 gram
Teelt en seizoen
Er wordt aangenomen dat de eerste wortels geteeld werden in Nederland en België in de 15e eeuw. Na diverse kruisingen ging de wortel twee eeuwen later op reis door Europa. In Nederland worden de bos- en winterpeen geteeld op ruim 7.000 hectare zeer vruchtbare grond en dat proef je.
Filmpje: Alles over wortelen.
Filmpje: Waarom zijn wortels oranje?
Tip
Winterpenen zijn superhandig om standaard in huis te hebben. Ieder gerecht kan wel een wortel gebruiken. Lekker voor de smaak en goed als bijdrage aan je dagelijkse portie groenten van 250 gram!
Winterpeen smaak
Winterpeen is lichtzoet en knapperig.
Winterpeen kun je zo gebruiken:
- Rauw uit het vuistje.
- Als borrelhapje met wat hummus.
- Gekookt met aardappeltjes.
- In hutspot met ui en aardappel.
- Als bijgerecht met ui, appel en een honing-mosterd dressing.
- In roerbakgerechten.
- In Boeuf Bourguignon met vlees, uien, kruiden en aardappelen.
- In salades in combinatie met fruit (bijvoorbeeld appel).
Consumptiecijfers
Wortel staat op plek 5 in de top 10 van de meeste gegeten soorten groenten.