Sinterklaastraktatie: De ‘zak’ van sinterklaas (filodeegzakje met appeltjes & kaneel)

Ga naar:

Boodschappenlijst

5 vellen filodeeg (22 1/2 gram per vel)
1 kleine Elstar appel
1 handje rozijnen
kaneel
honing (ca. 2 tl.)
olie (ca. 1 el.)

Bereidingswijze

Wat zal er dit jaar in de zak van Sinterklaas zitten? Dat weet niemand. Maar wij weten wel wat er in deze 'zak van sinterklaas' zit: elstar appel, rozijnen en een beetje honing. Een superleuke snack voor het Heerlijk Avondje!

Ook nodig: 12 cocktailprikkers

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 200°C.
  2. Ontdooi het filodeeg: ca. 2 uur buiten de koeling in de plastic verpakking.
  3. Vouw het filodeeg voorzichtig uit op een snijplank. Gebruik 2 of 3 vellen voor 6 zakjes. Leg 2 vellen apart op een schoon werkblad.
  4. Neem een groot, scherp mes. Houd de vellen voor je als een A4-tje. Snijd 3 vellen filodeeg in de breedte in drieën, daarna in de lengte halveren. Je hebt nu ongeveer 6 gelijke stukjes.
  5. Haal bij ieder stapeltje de bovenste velletjes filodeeg van elkaar en draai 1 of 2 keer een kwartslag.
  6. Maak de appel schoon: schillen, klokhuis verwijderen en in fijne stukjes snijden.   
  7. Bevochtig de randjes van ieder filodeegzakje met olie en vul ze met appelstukjes (met ¼ appel kun je 4 zakjes vullen), 2-3 rozijntjes, een snufje kaneel en tot slot een drupje honing.
  8. Vouw ieder filodeegzakje voorzichtig dicht, steek vast met een cocktailprikker en plaats ze in een baktray of ovenschaal.
  9. Ga aan de slag met de laatste 2 vellen: Volg de werkwijze van stap 4 tot en met 8.
  10. Bak de sintzakjes in ca. 20 minuten af. Check tussendoor even, iedere oven is weer anders. 
  11.  Laat de sintzakjes afkoelen, verwijder de prikker voor serveren.

Tip: Je kunt het filodeeg ook een dag van tevoren in de koeling ontdooien. 

Print
Delen
Fullscreen

Voedingswaarde per persoon

Energie
40 kcal
Vet
3 gram
Eiwit
0 gram
Waarvan verzadigd
1 gram
Koolhydraten
4 gram
Vezels
0 gram
Waarvan suikers
2 gram
Zout
0 gram

Meer over de ingrediënten

Meer groenten & fruit

Ook lekker!

Meer recepten