Peertje

Onze digitale assistent Peertje helpt je graag, maar kan zich net als een mens soms vergissen.

Wat is er nu in het seizoen?

Wat kan ik koken met mijn restjes?

Peertje

Onze digitale assistent Peertje helpt je graag, maar kan zich net als een mens soms vergissen.

Wat is er nu in het seizoen?

Wat kan ik koken met mijn restjes?

Deze website gebruikt cookies

Wij maken op deze website gebruik van cookies en vergelijkbare technieken om bezoek te analyseren en om je relevante boodschappen te tonen op social media. Door op 'Alles accepteren' te klikken geef je toestemming voor de plaatsing ervan en het verwerken van op deze wijze verkregen persoonsgegevens, zoals in ons privacy- & cookiestatement wordt vermeld.

Onze privacy- & cookiestatement:

Hoe eet je voldoende groente per dag?

24 maart 2022

Het is niet altijd even eenvoudig om aan je aanbevolen dagelijkse portie van 250 gram groente te komen. De meeste groenten worden bij de avondmaaltijd gegeten, maar een bord met 250 gram groente is voor veel mensen teveel om in een keer weg te werken. De oplossing is eigenlijk heel simpel: verdeel je porties over de dag. Zorg dat je aan elke maaltijd kleur toevoegt. Maar hoe ziet 250 gram groente er dan uit? En hoe kun je dit verwerken in je dagmenu? Wij laten het je zien.
<h1>Hoe eet je voldoende groente per dag?</h1>

Maandag

Lunch: halve rode paprika, in reepjes op je boterham

Tussendoor: 5 cherrytrostomaatjes

Avondeten: 1 rode biet per persoon, bijvoorbeeld in een stamppot of salade 

Dinsdag

Lunch: Vijf champignons in plakjes gesneden en gebakken, als beleg op toast

Avondeten: 4 a 5 roosjes bloemkool en een grote opscheplepel taugé per persoon door je wokgerecht

Woensdag

Ontbijt: 5 plakjes komkommer op je boterham

Lunch: 5 cherrytomaatjes (als bruschetta) op geroosterd brood

Tussendoor: 3 worteltjes met hummusdip

Avondeten: halve paprika per persoon door fajitas met kip 

Donderdag

Lunch: Omelet met 1 tomaat

Tussendoor: Gevuld avocadopartje 

Avondeten: Frisse salade met 2/3 handjes gemengde sla en evt restjes tomaat bijvoorbeeld bij een zalmmoot met krieltjes uit de oven

Vrijdag

Lunch: 2 handjes gemengde sla en een halve rode ui in dunne plakjes op je boterham

Avondeten: Auberginecurry 

Borrel: Auberginerolletjes en stokbrood met baba ganoush dip 

Zaterdag (of: de dag waarop je ondanks alles tóch aan je dagelijkse portie groenten komt):

Tussendoor: 3 radijsjes (onderweg naar de sportvelden)

Tussendoor: 3 snackpaprika's (tijdens de wedstrijd)

Tussendoor: 3 snackkomkommers en 3 radijsjes (bij de borrel)

Zondag

Ontbijt: Spinaziesmoothie met 100 gram spinazie

Lunch: Bleekselderijsoep met geroosterd brood 

Tussendoor: 2 dunne stengels bleekselderij met een yoghurtdip

Avondeten: Pasta met zelfgemaakte tomatensaus

Nog een paar laatste opmerkingen

Zoals je zal merken bevatten veel van deze voorbeeld dagmenu's meer dan 250 gram groente. Dat vind je hopelijk niet erg. Ook hebben we vaak geen suggesties gegeven voor groenten bij het ontbijt. Dit is niet omdat dat niet kan (integendeel, zie hier onze tips!) maar omdat we deze voorbeelden zo toegankelijk mogelijk wilden houden.